Totalitarianism in the dystopian worlds of Orwell's 1984 and Bradbury's Fahrenheit 451
Orwell'ın 1984 ve Bradbury'nin Fahrenheit 451 adlı romanlarında totaliter düzen
  1. Tez No: 801822
  2. Yazar: FULYA AKYÜREK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖKŞEN ARAS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Distopya, George Orwell, Ray Bradbury, 1984, Fahrenheit 451, Dystopia, George Orwell, Ray Bradbury, 1984, Fahrenheit 451
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Atılım Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Kültürü ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Bu tez George Orwell ve Ray Bradbury'nin distopik romanları 1984 ve Fahrenheit 451'i incelemektedir. Bu iki roman tarihsel bağlamlarında incelendiğinde, yazıldıkları dönemi yansıtmaktadır. Bunun yanısıra, konu alınan distopik romanlar, totaliter rejimlerin toplum üzerindeki yıkıcı etkilerini anlatmaktadır. Özellikle, baskıcı liderlerin yönetimi altında ezilen insanların, nasıl insanlıktan çıkıp kukla haline geldiğinin üzerinde durulmuştur. İki yazar da baskıcı hükümetlerin gerçekleri nasıl gizlediğini ve insanların nasıl manipüle edildiğini vurgulamaktadır. Hem Orwell hem de Bradbury, özgürlüğü olmayan vatandaşların içler acısı durumlarını gözler önüne sermektedir. İnsanlar, özgürlükleri ellerinden alınarak birer oyuncak haline getirilmiştir ve üstüne üstlük her hareketleri tele ekranlar aracılığıyla izlenmektedir. Tüm bunların yanında beyinleri de anlamsız televizyon programlarıyla neredeyse hipnotize edilerek yıkanmaktadır. Bu iki çok okunan roman siyaset, tarih ve edebiyatın ne kadar iç içe geçtiğini ön plana çıkarmak için seçilmiştir. Son olarak 1984 ve Fahreneit 451 ceza, kitle kontrolü, totaliter rejimlerde teknoloji kullanımı ve toplum üzerindeki baskı temalarını vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the dystopian novels 1984 by George Orwell and Fahrenheit 451 by Ray Bradbury, respectively. When analyzed within their historical contexts, these two novels reflect the periods in which they were written. Additionally, the dystopian themes portrayed in these works illustrate the destructive effects of totalitarian regimes on society. In particular, the focus is on how people oppressed by oppressive leaders lose their humanity and become puppets. Both authors emphasize how oppressive governments conceal the truth and manipulate people. Orwell and Bradbury both highlight the pitiful situations of citizens who lack freedom. People are reduced to mere toys by having their freedom taken away, and on top of that, their every move is monitored through television screens. In addition, their minds are almost hypnotized by meaningless television programs. These two widely read novels were selected to highlight the interwoven nature of politics, history, and literature. Finally, 1984 and Fahrenheit 451 emphasize the themes of punishment, mass control, the use of technology in totalitarian regimes, and pressure on society.