The effect of revenue diversification on the general budget in Iraq for the period (1980 -2022)
Dönem için Irak'ta gelir çeşitlendirmesinin genel bütçeye etkisi 1980-2022
- Tez No: 801894
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ LOKMAN KANTAR, DOÇ. DR. BÜLENT ESİYOK, DR. ÖĞR. ÜYESİ TARANA AZIMOVA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Kamu gelirlerinin çeşitliliği, petrol gelirleri, vergi gelirleri, tarife gelirleri, genel bütçe
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Irak ekonomisi, tek taraflı gelir kaynakları nedeniyle devletin genel bütçesindeki dengesizlik de dahil olmak üzere büyük yapısal dengesizliklerle karakterize edilir, çünkü bütçenin gelir tarafı neredeyse tamamen devletin genel bütçesinin finansmanında tek bir kaynağa, yani ham petrole dayanıyordu. Ve diğer kaynakları, özellikle vergileri ve harçları ihmal ettiler. Petrol sektöründen elde edilen gelirlerin bolluğu, diğer gelirlerin önemini ve rolünü ihmal ettiğinden ve böylece devletin genel bütçesinin tahmini esas olarak beklenen petrole bağlı hale geldi ve bu da ekonomiyi petrol piyasasındaki dalgalanmalardan kaynaklanan dış dalgalanmalara karşı savunmasız hale getirdi. Ham petrolün yerli üretiminin koşullarında ve miktarında temsil edilen iç değişikliklerin yanı sıra. Araştırma, ARDL modeli kullanılarak Irak'ta dönem (1980-2022) için kamu gelirlerindeki çeşitliliğin (petrol gelirleri, vergi gelirleri, tarife gelirleri) kamu bütçesi çalışmalarının etkinliği üzerindeki etkisini ölçmeyi ve analiz etmeyi amaçlamıştır. Çalışmanın değişkenleri arasındaki uzun dönemli ve kısa dönemli ilişki analiz edilerek, kamu gelirlerinin (petrol gelirleri, vergi gelirleri, tarifeler) çeşitliliğinin kısa uzun dönemde pozitif ve anlamlı bir etkisinin olduğu sonucuna varılmıştır. Gelirler) Irak'ta genel bütçe çalışmalarının etkinliği üzerine
Özet (Çeviri)
The Iraqi economy is characterized by major structural imbalances, including the imbalance of the state's general budget due to unilateral sources of income, as the revenue side of the budget was based almost entirely on one resource in financing the state's general budget, which is crude oil, and they neglected other sources, especially taxes and fees. As the abundance of revenues from the oil sector neglected the importance and role of other revenues, and thus the estimate of the state's general budget became dependent mainly on expected oil, which makes the economy vulnerable to external fluctuations resulting from fluctuations in the oil market as well as internal changes represented in the conditions and quantity of domestic production of crude oil. The research aimed to measure and analyze the impact of the diversity of public revenues (oil revenues, tax income, tariff revenues) on the efficiency of the work of the public budget in Iraq for the period (1980-2022) using the ARDL model. The study concluded that there is a positive and significant impact of oil revenues, on the general budget in the long run. Also the study concluded that there is a positive but not significant impact of tax income and tariff revenues on the general budget in the long run in the long run, and that there is a significant and positive impact of the oil revenues , tax income ,and tariff revenues on the general budget in the short term