Ortaokul müdürlerinin sorun çözme yeterliklerinin yetenek yönetimi bağlamında incelenmesi
An investigation into problem solving adequecies of middle school principles in the context of talent management
  1. Tez No: 801975
  2. Yazar: SÜLEYMAN AKAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEHRA KESER ÖZMANTAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yetenek, Yetenek yönetimi, Yönetici yeterlilikleri, Talent, Talent Management, Executive competence
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 178
Özet
Bu araştırmada bir devlet ortaokulundaki yöneticilerin yaşadığı sorunlar belirlenmiş, belirlenen sorunların çözümü için yetenek yönetimi uygulamaları doğrultusunda tasarım gerçekleştirilerek okul müdürünün yetenek yönetimi bağlamında sorun çözme yeterliklerini belirlemek amaçlanmıştır. Araştırma nitel araştırma yöntemleri çatısı altında bulunan tasarım tabanlı araştırma modeli ile gerçekleştirilmiştir. Veri toplama aracı olarak görüşme, gözlem ve doküman incelemesi kullanılmıştır. Verilerin analizinde betimsel analiz yöntemi kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre okulda 6 kategoride toplam 24 sorun alanı tespit edilmiştir. Bu sorunların çözümü için yetenek yönetimi yaklaşımına göre misyon, vizyon ve temel değerler belirleme çalışması yapılarak, yetenek yönetimi aşamalarının uygulanmasına başlanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre okulda yaşanan sorunların çözümünde en çok kullanılan yetenek yönetimi aşamalarının; hedef ve strateji belirleme, kilit pozisyonları belirleme, gerekli yetkinlikleri belirleme, yetenekleri seçme ve yerleştirme; en az kullanılan aşamaların ise; eğitim ve geliştirme, performans yönetimi ve elde tutma ve bağlılık olduğu görülmüştür. Okul yönetiminde yaşanan sorunların çözümünde yetenek yönetimi yaklaşımının kullanılabilirliğinin %61,3 olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmanın bir diğer sonucuna göre yetenek yönetimi bağlamında okul müdürünün 28 yeterliğe sahip olması gerektiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the problems experienced by the administration in a public secondary school were identified and it was aimed to determine the problem-solving competencies of the school principal within the context of talent management by performing a design in line with the talent management applications for the solution of the abovementioned problems. The research was conducted by the use of a design-based research model under the umbrella of qualitative research methods. Interview, observation, and document review were used as data collection tools. The descriptive analysis method was applied in the analysis of the data. According to the findings obtained from the research, a total of 24 problem areas were identified in 6 categories at the school. In order to solve these problems, the implementation of talent management phases has been started by determining the mission, vision, and core values in accordance with the talent management approach. As a consequence of the data collected from the research, it was found that the most used talent management stages in solving the problems experienced at school were listed as determining goals and strategies, identifying key positions, determining necessary competencies, selecting and placing talents, and the least used steps were training and development, performance management, and retention and commitment. It was reached to the conclusion that the employability of the talent management approach in solving the problems experienced in school management is 61.3%. One further result showed that the school principal should have 28 competencies in the context of talent management.