Sürdürülebilirlik kapasamında yapı enformasyon modelleme: Umm al Sarab antik köyü (Ürdün)
Building information modeling within the scope of sustainability: Umm al Sarab ancient village (Jordan)
  1. Tez No: 802353
  2. Yazar: JEHAN AHMAD MAHMOUD SALEH
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞENİZ ATİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Umm- alsarab antik köyü, Kilisesi, modern teknolojiler, Fotogrametri, İnşaat tekniklerine, Antik bina enformasyon, Stratigrafik analiz, Sürdürülebilirlik, Yapı bilgi modelleme uygulamaları, Umm- alsarab ancient village, Church, modern technology, Photogrammetry, Construction techniques, Ancient building information, Stratigraphic analysis, Sustainability, Building information modeling applications
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mimarlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Umm al-Sarab, eski bir köyün çalışması, fotogrametri, Revit ve Bina Bilgi Modellemesi gibi modern teknolojiler kullanılarak sitenin 3D modellerinin oluşturulması için gerçekleştirildi. Çalışmanın amacı, bu araçların sitenin doğru şekilde yakalanması ve yeniden oluşturulması potansiyelini sergilemek ve tarihi sitelerin restorasyonu ve yeniden geliştirilmesine sürdürülebilir tasarım prensiplerinin nasıl entegre edilebileceğini keşfetmektir. Fotogrametri, farklı açılardan çekilmiş fotoğraflar kullanılarak sitenin ayrıntılı ve doğru 3D modelinin oluşturulmasında kullanılmıştır. Sonuçta elde edilen model daha sonra BIM yazılımı olan Revit'e aktarılarak, sitenin doğru 2D çizimleri ve 3D modelleri oluşturuldu. Bu araçlar, sitenin tarihi yapılarının, binaların dağılımının ve köyün kentsel tasarımının analizinde kullanıldı. Çalışma ayrıca sürdürülebilirliğin tarihi sitelerin restorasyonu ve yeniden geliştirilmesine nasıl entegre edilebileceğine odaklandı. Bu, orijinal yapıların bütünlüğünün korunmasının önemini vurgulayarak modern teknoloji ve malzemelerin entegrasyonunu içermektedir. Çalışma tarafından oluşturulan 3D modeller, farklı tasarım stratejilerinin keşfedilmesine ve çevresel etkilerinin test edilmesine olanak sağladı. Genel olarak, çalışma fotogrametri, Revit ve BIM'in tarihi sitelerin doğru şekilde yakalanması ve yeniden oluşturulması için araçlar olarak potansiyelini göstermektedir ve sürdürülebilirlik prensiplerinin restorasyon ve yeniden geliştirme işlemlerinde entegrasyonunun önemini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
The study of Umm al-Sarab, an ancient village, was conducted using modern technology such as photogrammetry, Revit, and Building Information Modeling to create 3D models of the site. The aim of the study was to showcase the potential of these tools in accurately capturing and reconstructing the site, as well as to explore how sustainable design principles can be integrated into the restoration and redevelopment of historical sites. Photogrammetry was used to generate a detailed and accurate 3D model of the site, using photographs taken from different angles. The resulting model was then imported into Revit, a BIM software, to create accurate 2D drawings and 3D models of the site. These tools were used to analyze the site's historical structures, the distribution of buildings, and the urban design of the village. The study also focused on how sustainability can be integrated into the restoration and redevelopment of historical sites, emphasizing the importance of maintaining the integrity of the original structures while incorporating modern technology and materials. The 3D models generated by the study allowed for the exploration of different design strategies and the testing of their environmental impact. Overall, the study demonstrates the potential of photogrammetry, Revit, and BIM as tools for accurately capturing and reconstructing historical sites, as well as the importance of integrating sustainability principles into their restoration and redevelopment.