Tek ebeveynli gençlerde değerler
Sosyal values in single-parent teenagers
- Tez No: 802479
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GAMZE AKSAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Sosyoloji, Psychology, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Aile danışmanlığı, değerler, liseli genç, tek ebeveynli genç, Family counseling, values, high school youth, single parent youth
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı ve Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı ve Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Değer; dış dünyayı anlamlandırmamızı, karar almamızı ve yaşama bakış açımızı belirlememizi sağlayan soyut bir kavramdır. Değerleri öğrenebileceğimiz önemli toplumsal kurumlardan biri ailedir. Özellikle tek ebeveynli ailelerin yıllar içerisinde sayılarının arttığı düşünüldüğünde bu ailelerde yaşayan gençlerin değer gelişimleri önemlidir. Bu araştırmada tek ebeveynli gençlerin değerleri incelenmektedir.“Tek Ebeveynli Gençlerde Değerler”başlıklı araştırma, Konya ilinde liseye devam eden 500 öğrenci üzerinde gerçekleştirilmiştir. Araştırma verileri,“Schwartz Değerler Ölçeği”ve“Kişisel Bilgi Formu”aracılığıyla elde edilmiştir. Elde edilen verilerin analizinde SPSS 23 paket programından yararlanılmıştır. Verileri analiz ederken istatistiki teknikler olarak Bağımsız Örneklem T testi, Anova Analizi, Basit Faktör Analizi, Pearson Korelasyon Analizi uygulanmıştır. Yapılan analizlerde değerlerin birbirleriyle pozitif korelasyon gösterdiği görülmüştür. Çalışmada değer yönelimleri alt boyutları ile cinsiyet, lise türleri, yerleşim yeri, anne eğitim düzeyi, anne/baba çalışma durumu, anne ya da babayla beraber yaşama durumu, aile gelir düzeyi, sosyal medya kullanımı, hayattan memnun olma ve sosyal desteğin varlığı ile ilişkisi incelenmiştir. Araştırmada cinsiyet, lise türü ve anne ya da baba ile yaşama durumu ile değer yönelimi alt faktör grupları arasında anlamlı ilişkilere rastlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Value; It is an abstract concept that enables us to make sense of the outside world, make decisions and determine our perspective on life. One of the important social institutions from which we can learn values is the family. Especially conside-ring that the number of single-parent families has increased over the years, the value development of young people living in these families is important. This study exami-nes the values of single-parent youth. The research titled“Values in Single Parent Young People”was carried out on 500 high school students in Konya. Research data were obtained through the“Schwartz Values Scale”and the“Personal Information Form”. SPSS 23 package program was used in the analysis of the obtained data. Whi-le analyzing the data, Independent Sample T-test, Anova Analysis, Simple Factor Analysis, Pearson Correlation Analysis were applied as statistical techniques. In the analyzes made, it was seen that the values showed a positive correlation with each other. In the study, the sub-dimensions of value orientations were determined by gender, high school types, place of residence, mother's education level, mother/father working status, living with mother or father, family income level, social media use, life satisfaction and social support. relationship with its existence. In the study, signi-ficant relationships were found between gender, high school type, living with a mot-her or father, and value orientation sub-factor groups.