Öğretmenlerin motivasyon düzeyleri ile mesleki iş birliğine yönelik tutumlarının incelenmesi
Examination of teachers' motivation levels and attitudes towards professional cooperation
  1. Tez No: 802526
  2. Yazar: DUYGU VAROL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA KILINÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Mesleki İş Birliği, Motivasyon, Öğretmenlik Mesleği, Professional Cooperation, Motivation, Teaching Profession
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu çalışmanın amacı, öğretmenlerin motivasyon düzeyleri ile mesleki iş birliğine yönelik tutumlarını yaş, cinsiyet, branş, eğitim durumu, mesleki kıdem, görev yapılan yerleşim birimi, görev yapılan eğitim kurumu, görev yapılan okuldan memnuniyet durumu, öğretmenlik mesleğinden memnuniyet durumu ve öğretmenlik mesleğini tercih etme nedenlerine göre incelemektir. Araştırma nicel araştırma desenlerinden olan tarama modelinde yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini 2021-2022 eğitim-öğretim yılında Burdur merkez, ilçe ve köylerinde görev yapmakta olan 895 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmanın verileri“Öğretmen Motivasyonu Ölçeği”,“Öğretmenler Arasında Mesleki İş Birliğine Yönelik Tutum Ölçeği”ve“Kişisel Bilgi Formu”ile toplanmıştır. Öğretmen motivasyonu ölçeği ve öğretmenler arasında mesleki iş birliğine yönelik tutum ölçeğinin Cronboach Alfa güvenirlik katsayıları ,89 olarak hesaplanmıştır. Araştırmada elde edilen veriler SPSS programı ile analiz edilmiştir. Verilerin çözümlenmesinde yüzde, frekans, ortalama, standart sapma, Mann‐Whitney U testi ve Kruskal-Wallis H testi kullanılmıştır. Araştırmada, öğretmenlerin motivasyon düzeyleri ve mesleki iş birliğine yönelik tutumlarının yüksek düzeyde olduğu, öğretmen motivasyonu ile mesleki iş birliğine yönelik tutumları arasında pozitif yönde, orta düzeyde, anlamlı bir ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Öğretmenlerin motivasyon düzeyleri yaş, cinsiyet, branş, kıdem yılı, görev yapılan eğitim kurumu, görev yapılan eğitim kurumundan memnuniyet durumu, öğretmenlik mesleğinden memnuniyet durumu değişkenlerine göre anlamlı farklılık göstermiştir. Eğitim durumu, görev yapılan yerleşim birimi, öğretmenlik mesleğini tercih etme nedenleri değişkenlerine göre ise anlamlı farklılık göstermediği tespit edilmiştir. Öğretmenlerin mesleki iş birliğine yönelik tutumları yaş, kıdem yılı, görev yapılan okuldan memnuniyet durumu, öğretmenlik mesleğinden memnuniyet durumuna göre anlamlı farklılık göstermektedir. Cinsiyet, branş, eğitim durumu, görev yapılan yerleşim birimi, görev yapılan eğitim kurumu, öğretmenlik mesleğini tercih etme nedenleri değişkenlerine göre ise anlamlı farklılık göstermemektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine teachers' motivation levels and attitudes towards professional cooperation by age, gender, branch, educational status, professional seniority, location, educational institution, satisfaction with the school, satisfaction with the teaching profession and preference for the teaching profession. The research was carried out in the scanning model, which is one of the quantitative research designs. The study group of the research consists of 895 teachers working in the center, districts and villages of Burdur in the 2021-2022 academic year. The data of the research were collected with the“Teacher Motivation Scale”,“Attitude Scale Towards Professional Cooperation Among Teachers”and“Personal Information Form”. The Cronboach Alpha reliability coefficients of the teacher motivation scale and the attitude scale towards professional cooperation among teachers were calculated as ,89. The data obtained in the research were analyzed with the SPSS program. Percentage, frequency, mean, standard deviation, Mann-Whitney U test and Kruskal-Wallis H test were used to analyze the data. In the study, it was concluded that teachers' motivation levels and attitudes towards professional cooperation were high, and there was a positive, moderate, significant relationship between teacher motivation and attitudes towards professional cooperation. Teachers' motivation levels differed significantly according to age, gender, branch, seniority, educational institution, satisfaction with the educational institution, and satisfaction with the teaching profession. It has been determined that there is no significant difference according to the variables of education level, place of employment, reasons for choosing the teaching profession. Teachers' attitudes towards professional cooperation differ significantly according to age, seniority, satisfaction with the school, and satisfaction with the teaching profession. There is no significant difference according to the variables of gender, branch, education level, place of employment, educational institution, and reasons for choosing the teaching profession.