3-5 yaş arası otizm spektrum bozukluğu olan çocuklarda yeme davranışlarını ve aile beslenme stratejilerinin karşılaştırılması
Comprasion of eating behaviors and family nutrition strategies in children with autism spectrum disorder between 3-5 years old
- Tez No: 802967
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FERHAT KORKMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Eğitim ve Öğretim, Linguistics, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yeme davranışları, ebeveyn tutumu, cinsiyet, Eating behaviors, parental attitudes, gender
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kapadokya Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Dil ve Konuşma Terapisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Araştırmanın amacı; Otizm Spektrum Tanısı almış çocukların eğitim almaya devam ettikleri halde yaşadıkları beslenme problemlerini ve ebeveynlerin beslenme zamanı çocuklarına olan yaklaşımlarını cinsiyet ayrımı yaparak incelenmesidir. Araştırmaya 3 ila 5 yaş aralığında 80 otizm spektrum bozuluğu tanısı olan 40 kız ve 40 erkek çocukları ve ebeveynleri dahil edilmiştir. Ebeveynlere, çocukların yeme davranışlarını ve çocuklarına yemek zamanı olan yaklaşımlarını incelemek için Aile Demografik Bilgi Formu, Çocuklarda Yeme Davranışlarını Tarama Ölçeği (ÇOYED) ve Aile Beslenme Stratejileri Ölçeği (FSQ) uygulanmıştır. Otizm spektrum bozukluğu olan çocukların yeme davranışları ve yemek zamanı ebeveynlerin yaklaşımları arasında karşılaştırma yapılması için Çocuklarda Yeme Davranışları Ölçeği (ÇOYED) ve Aile Beslenme Stratejileri Ölçeği (FSQ) kullanılmıştır. Ebeveynlerden alınan bilgilere uygun testler kullanılarak standart sapma, medyan ve maksimum hesaplamaları yapılmıştır. Hesaplama sonucuna göre otizm spektrum bozukluğu olan kız çocuklarının yeme davranışlarında sınırlı oldukları ve ebeveynlerinin yemek zamanı çocuklarına olan tutumlarının etkili olduğu belirlenmiştir. Çocuklarda Yeme Davranışları Tarama Ölçeğinde (ÇOYED) kız çocukları 'yeme reddi' ve 'yıkıcı davranış' alt boyutlarında kısıtlı olduğu Aile Beslenme Stratejileri Ölçeğinde (FSQ) ise kız çocukları 'Yemek Zamanı' ve 'Yemek Yemede Ailenin Kontrolü' alt boyutlarında kısıtlı olduğu belirlenmiştir. Otizm spektrum bozukluğuna sahip çocuklar ile ilgilenen uzmanların, çocukların yeme davranışları ve ebeveynlerin yemek zamanı çocuklarına olan tutumları hakkında bilgi sahibi olmaları ve gerekli durumlarda ise yönlendirme yapılmasının önemli olduğunu düşünmekteyim.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the nutritional problems experienced by children diagnosed with autism spectrum despite continuing their education, and the parents' approach to children at feeding time, by gender discrimination. A total of 80 children, 40 boys and 40 girls, aged between 3 and 5 years, and their parents were included in the study. The Family Demographic Information Form, the Child Eating Behaviors Screening Scale (ÇOYED) and the Family Nutrition Strategies Scale were (FSQ) applied to the parents to examine the children's eating behaviors and their approach to their children at mealtime. Standard deviation, median and maximum calculations were made using tests appropriate to the information received from the parents. According to the calculation results, it was determined that girls with autism spectrum disorder were limited in their eating behaviors and that their parents' attitudes towards their children at mealtime were effective. In the Child Eating Behavior Screening Scale, it was stated that girls were limited in the 'refusal to eat' and 'disruptive behavior' subtests. In the Family Nutrition Strategies Scale, it was stated that girls were limited in the 'program structure/meal routine/meal and snack time' and 'family control over eating' subtests. I think that it is important for experts who deal with children with autism spectrum disorder to guide children's eating behaviors and work when necessary.