Üniversite öğrencilerinin dijital okuryazarlığı ile Bitcoin kullanım durumlarının değerlendirilmesi
Evaluation of university students digital literacy and Bitcoin use case
  1. Tez No: 803081
  2. Yazar: MUHAMMED RAŞİT HALICI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN YANIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital Okuryazarlık, Okuryazarlık, Kripto Para, Dijital Para, Digital Literacy, Literacy, Cryptocurrency, Digital Currency
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu çalışmanın amacı sürekli gelişen ve değişen teknolojik yenilikler karşısında öğrencilerin dijital okuryazarlık farkındalığının ne düzeyde olduğu ve bu farkındalık ile Bitcoin kullanım durumlarının değerlendirilmesine vurgu yapmaktır. Bu doğrultuda çalışma Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari bilimler Fakültesinde öğrenim gören öğrenciler üzerinde yapılmıştır. Araştırmada üniversite öğrencilerinin dijital okuryazarlığı ile Bitcoin kullanım durumu arasındaki ilişkinin belirlenebilmesi için dijital okuryazarlık ölçeği ve Bitcoin sorularından oluşan bir anket formu kullanılmıştır. 315 katılımcıdan elde edilen veriler SPSS 22.0 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Bu çalışmada verilerin toplanması için anket tekniğinden faydalanılmıştır. Elde edilen verilerin güvenilirlik analizi, aritmetik ortalaması ve standart sapmaları hesaplanmıştır. Daha sonra her bir bağımsız değişken açısından üniversite öğrencilerine yöneltilen ifadeler için farklılık analizi yapılmıştır. Daha sonra normal dağılıma uygunluk testleri yapılmış ve testler sonucu normal dağılıma uygun olmadığı tespit edilmiştir. Normal dağılıma uygun olmadığı nedeni ile verilerin analizi için parametrik olmayan istatistiki testlerden; iki seçenekli bağımsız değişkenler için Two Independent Sample ( Mann-Whitney) testi, ikiden çok seçenekli bağımsız değişkenler için ise Kruskal Wallis testi uygulanmıştır. Sonuç olarak dijital okuryazarlık ile Bitcoin kullanımı arasında herhangi bir ilişki olmadığı saptanmıştır. Öğrencilerin cinsiyet, yaş ve eğitim düzeylerine göre farklılıkların olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The approaches that are intended and being developed for these users are to emphasize the level of digital literacy design and the evaluation of Bitcoin implementation situations with this. In this direction, the study was carried out on students studying at Atatürk University, Faculty of Economics and Administrative Sciences. In the research, a questionnaire form consisting of digital literacy scale and Bitcoin questions was used to determine the relationship between the digital literacy of university students and the use of Bitcoin. Data obtained from 315 participants were analyzed using the SPSS 22.0 program. In this study, questionnaire technique was used to collect data. Reliability analysis, arithmetic mean and standard deviation of the obtained data were calculated. Then, a difference analysis was made for the statements directed to university students in terms of each independent variable. Then, tests for conformity to normal distribution were performed and it was determined that it was not suitable for normal distribution as a result of the tests. Non-parametric statistical tests for the analysis of the data because it is not suitable for normal distribution; Two Independent Samples (Mann-Whitney) test was used for independent variables with two choices, and Kruskal Wallis test was applied for independent variables with more than two choices. As a result, it has been determined that there is no relationship between digital literacy and Bitcoin use. It has been determined that there are differences according to the gender, age and education level of the students.