Müzik eğitimi anabilim dalı öğrencilerinin ve öğretim elemanlarının müzik öğrenme ve öğretim yaklaşımları dersine ilişkin görüşlerinin incelenmesi
Examining the views of the instructors and the students of the music education department on the music teaching and learning approaches course
- Tez No: 803402
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN SERDAR ÇAKIRER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Müzik, müzik eğitimi, müzik öğrenme ve öğretim yaklaşımları, Music, Music Education, Music Learning and Teaching Approaches
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu araştırma, müzik eğitimi anabilim dalı öğrencilerinin ve öğretim elemanlarının görüşleri ile müzik öğrenme ve öğretim yaklaşımları dersinin öğretim sürecine ilişkin teorik ve uygulamalı sonuçların saptanması, müzik eğitimi anabilim dalı öğrencilerinin dersin sonunda kendilerini yeterli hissetme durumlarına bakılarak müzik eğitimi verebilme becerilerine ışık tutmak, var olan durumun tespit edilerek karşılaşılan sorunların ortaya çıkarılması ve alınan görüşler doğrultusunda değerlendirilip öneriler getirilerek, müzik eğitimi anabilim dallarındaki müzik öğrenme ve öğretim yaklaşımları dersinin geliştirilmesine katkı sağlanmasını amaçlayan, karma araştırma yönteminin kullanıldığı tarama modelli bir araştırmadır. Araştırmanın evrenini Türkiye'deki Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Eğitimi Anabilim Dallarında, üçüncü ve dördüncü sınıfta öğrenim görmekte olan müzik öğretmeni adayları ve Müzik Öğrenme ve Öğretim Yaklaşımları dersini veren öğretim elemanları oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise, Necmettin Erbakan Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Eğitimi Anabilim Dalı ve Gazi Üniversitesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Eğitimi Anabilim Dalı üçüncü ve dördüncü sınıfta öğrenim gören 121 öğrenci ile bu üniversitelerde MÖÖY dersini veren öğretim elemanları ve Balıkesir Üniversitesi Necatibey Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Eğitimi Anabilim Dalı, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Müzik Eğitimi Anabilim Dalı, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Müzik Eğitimi Anabilim Dalı MÖÖY dersini veren toplamda 5 öğretim elemanı oluşturmaktadır. Bu araştırma karma desenli bir araştırmadır. Veri toplama aracı olarak uzman desteği ile hazırlanan anket formu ve yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Anketten elde edilen veriler SPSS programı, anova ve t testi kullanılarak analiz edilmiş, bulgular yüzde (%) dağılımları ile tablolaştırılmıştır. Görüşme formundan elde edilen veriler ise içerik analizi yöntemi kullanılarak çözümlenmiş ve yorumlanmıştır. Araştırmanın sonucunda öğrencilerin verdiği cevaplara göre MÖÖY dersi öğretim sürecinde özel öğretim yöntemlerinden Orff-Schulwerk yönteminin yaygın olarak kullanıldığı, online eğitim sürecinde zorluklar yaşandığı yaşanan zorlukların öğretim sürecini büyük ölçüde etkilediği, MÖÖY dersinin sonunda kendilerini yeterli hissetme durumları incelendiğinde gitar anadalı öğrencilerinin diğer branşlardaki öğrencilere göre kendilerini daha yeterli hissettiği sonuçlarına ulaşılmıştır. Öğretim elemanlarının MÖÖY dersinde yapılan uygulamalı çalışmalar konusunda verdikleri bilgiler doğrultusunda online eğitim sürecinin zor ve verimsiz bir süreç olduğu, üç öğretim elemanının dersin dönem süresi ve haftalık ders saati süresini yeterli bulmadığı sonuçlarına ulaşılmıştır. Araştırmanın sonunda çıkan sonuçlara bakılarak dersin daha verimli hale getirilmesi için dersin verildiği dönemin ikinci sınıf değil dördüncü sınıfa yakın bir dönemde olması, iki saat olan ders saatinin arttırılması, öğrencilere sunulan ankette yer alan verilere göre derslerde daha yaygın olarak üzerinde durulan Orff-Schulwerk yönteminin yanında diğer yöntemlerin de (Kodaly, Dalcroze,Suzuki) dersin daha kalıcı ve zengin olması açısından içeriğe daha fazla dahil edilmesi önerilerinde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study which uses mixed research methods and scanning models, aims at improving the quality of the“Music Learning and Teaching Approaches”course by obtaining the views of the students and the instructors of the Music Teaching Department, determining the theoretical and the applied results of the course's process, examining the scale of how competent students feel after they completed the course, revealing their capabilitiy in teaching music, determining the current state and the problems, finding solutions with the help of suggestions. The research population of this study contains the junior and senior students of Music Teaching Departments, and the instructors that teach the Music Learning and Teaching Approaches course at Music Teaching Departments of universities in Türkiye. The research sample of this study contains 121 third year and fourth year students of the Fine Art Education, Music Teaching Department of Necmettin Erbakan University, Ahmet Keleşoğlu Faculty of Education, and the Fine Arts Education, Music Teaching Department of Gazi University, along with the instructors who teach the Music Teacher's Self-Sufficiency course at the universities above mentioned, and 5 other instructors who teach the Music Teacher's Self-Sufficiency course at the Fine Arts Education, Music Teaching Departments of Balıkesir University, Çanakkale Onsekiz Mart University, and Bolu Abant İzzet Baysal University. This is a study which uses the mixed method. As a means of obtaining data, a survey form and a structured interview form prepared with experts have been used. The data acquired from the surveys have been analyzed through SPSS, ANOVA test and T Test and the findings have been presented in charts with their distributions of (%) percentage. The data obtained through the interview forms have been analysed and interpreted using the content analysis method. As a result, the study has aimed at determining the theoretical and applied results of the Music Learning and Teaching course, revealing the music teaching capabilities of students of the Music Teaching Departments, determining the current state, bringing the problems to light, and provide suggestions that are thought to be helpful to improve the quality of music teaching. It was concluded that, according to the responds given by the students, during the the Music Teacher's Self-Sufficiency course, Orff-Schulwerk music teaching method, which is a special method of teaching, is used generally, there were some difficulties throughout the distance learning, and when the state of self-sufficiency of students was observed after the Music Teacher's Self-Sufficiency course, it was concluded that the students in the Guitar Teaching Department felt more self-sufficient about the subject. According to the information given by the lecturers of the Music Teacher's Self-Sufficiency course about the applications made throughout the class, it was concluded that online learning is a problematic and inefficient process, and none of the three lecturers found the duration of the course long enough. Considering the results acquired from the study, it was suggested that the course should be given not in the sophomore year, but in the junior year or sometime close to senior years; the number of classes be increased, and, according to the results acquired from the surveys, teaching methods like Kodaly, Dalcroze and Suzuki be included in the teaching methods of the class, in addition to Orff-Schulwerk method which is more widely used during those course, which is believed to enrich and make the course more efficient.