Piyano eğitimindeki motivasyon durumunun öğretim elemanı ve öğrenci açısından incelenmesi
Investigation of state of motivation in piano training from the perspective of piano trainer and music students
  1. Tez No: 280680
  2. Yazar: AYŞE SEVCAN AKCAN ÜNSAL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NURTUĞ BARIŞERİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Piyano Eğitimi, Motivasyon, Piyano Öğrencisi, Piyano Öğretim Elemanı, Piano Training, Motivation, Piano Students, Piano Teacher
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Motivasyon kavramı öğrenme sürecini etkileyen en önemli faktörlerden bir tanesidir. Bu çalışma, piyano eğitiminde öğretmen niteliklerinin öğrencilerin piyano dersine olan motivasyonlarını ne derece etkilediğini ve piyano öğretim elemanlarının öğrencilerinin motivasyonlarını nasıl sağladıklarını araştırmıştır. Araştırma örneklemi Selçuk Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Müzik Eğitimi Anabilim Dalı 1, 2, 3 ve 4. Sınıftan toplam 160 öğrenci ve bu anabilim dalında görev yapan 7 piyano öğretim elemanı ile yapılmıştır. Nicel veriler 53 soruluk bir anket ile toplanmış ve beş başlık altında cinsiyet ve sınıf değişkenine göre açıklanmaya çalışılmıştır. 1) Öğretim elemanının davranış ve tutumları, 2) Öğrencileri ile iletişimi, 3) Pedagojik yaklaşımlar, 4) Fiziksel ve kişisel özellikleri ve 5) Mesleki-müzikal geçmişleri. Sonuç olarak, özellikle piyano öğretmeninin kişilik özellikleri, kız öğrencilerin motivasyonlarını etkilediği bulunmuştur. Sınıf değişkenine göre bakıldığında yukarıda belirtilen beş madde içerisinden çoğunlukla 1. sınıflarla 4. sınıflar arasında anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Piyano öğretim elemanlarının, öğrencilerin motivasyonlarını nasıl sağladıkları konusundaki düşünceleri ve deneyimleri görüşme formu ile toplanmıştır. Toplanan verilerin betimsel analizi yapılmıştır. Yapılan görüşmeler sonucunda piyano öğretim elemanları, öğrencilerinin motivasyonlarını en çok iletişim kurma, neden araştırma, güven duygusunu verme, öğrenci beğenisini dikkate alma gibi hümanistik yaklaşımlarla sağlandığı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Motivation is one of the major concept which has an affect on students? learning. The study examines the piano teacaher?s attributions on studensts? piano playing motivations. Also it is searched the piano trainers experiences and thought on how to motivate their students. Sampling is done from Selcuk University, Ahmet Keleşoğlu Education Faculty Fine Arts Education Deapartment of Music Education. 1.,2.,3. and 4th year, total 160 students and 7 piano lecturers have choosen for the study. Questionnaire is constructed with 53 statements about piano teachers? attrıbutions and ask students to answer in what level these attiributions are motivating them. These attributions are grouped into five headings.1) Lecturer behaviour and attitude 2) Communiation with student 3) Pedagogical approaches 4) Physical and personal treats 5) musical and professional background. The collected data about piano trainers? are analaysed according to the years that students in and their sex. Results show that there are significant differences between girls and boys. There are also significant differences between the years. The piano trainers? thoughts and experiences are collected through structured interview technique. The content analyse is choosen to explain written data.