Üniversite öğrencilerinin öznel iyi oluş düzeylerinin başta spor olmak üzere seçili değişkenlere göre incelenmesi
Examination of university students' subjective wellness level according to selected variables, primary sports
  1. Tez No: 803515
  2. Yazar: HAZAR ALTUNDAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RAMAZAN CEYLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Spor, parçalanmış aile, öznel iyi oluş, Sport, fragmented family, subjective well-being
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bayburt Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
ÖZ YÜKSEK LİSANS TEZİ ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN ÖZNEL İYİ OLUŞ DÜZEYLERİNİN BAŞTA SPOR OLMAK ÜZERE SEÇİLİ DEĞİŞKENLERE GÖRE İNCELENMESİ Hazar ALTUNDAŞ Nisan 2023, 45 sayfa Bu çalışmanın amacı; Üniversite öğrencilerinin öznel iyi oluş düzeylerinin başta spor olmak üzere seçili değişkenlere göre incelenmesidir. Materyal ve yöntem; bu çalışmada araştırmanın evrenini, 2021-2022 eğitim-öğretim yılında Bayburt Üniversitesinde öğrenim gören öğrenciler oluşturmaktadır. Örneklem grubu ise bu evrenin içerisinde uygun örneklem alma yoluyla belirlenen parçalanmış ve parçalanmamış ailelerde büyüyen ve spor yapan veya yapmayan, yaşları 18-24 arasında değişen toplamda 385 öğrenciden oluşmaktadır. Çalışmada araştırmacı tarafından oluşturulan katılımcıların demografik bilgilerinin yer aldığı 7 soruluk kişisel bilgi formu ve katılımcıların öznel iyi oluş düzeylerini belirlemek amacı ile Tuzgöl Dost, M. (2005) tarafından geliştirilen ve 46 sorudan oluşan "Öznel iyi oluş ölçeği'' olmak üzere iki ayrı veri toplama aracı kullanıldı. İstatistiksel analiz; Elde edilen ham veriler, istatistiksel olarak işlenebilmesi için Microsoft Excell'de düzenlendi. SPSS istatistiksel programına aktarılarak normallik testleri yapıldı. Verilerin normal dağılım (p=,195) gösterdiği saptandı. Verilerin analizinde bağımsız grupların ortalamalarının karşılaştırılmasında Inthependent t ve One Way Anova testleri yapıldı. Yapılan analizler neticesinde cinsiyet ve ailenin gelir durumuna göre katılımcıların öznel iyi oluş ölçek puan ortalamalarında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunurken, ailenin birliktelik durumu, anne-baba eğitim düzeyi, spor yapma alışkanlığı ve yapılan spor türü değişkenlerinin katılımcıların öznel iyi oluşlarını anlamlı düzeyde etkilemediği anlaşıldı. Sonuç olarak cinsiyetin ve ailenin maddi gelirinin üniversite öğrencilerinin öznel iyi oluşlarını etkilendiği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MASTER'S THESIS EXAMINATION OF UNIVERSITY STUDENTS' SUBJECTIVE WELLNESS LEVEL ACCORDING TO SELECTED VARIABLES, PRIMARY SPORTS Hazar ALTUNDAŞ April 2023, 45 Pages The aim of this study; The study of subjective well-being level of university students according to selected variables, especially sports. Material and method; In this study, the population of the research consists of students studying at Bayburt University in the 2021-2022 academic year. The sample group, on the other hand, consists of a total of 385 students aged between 18-24, who grew up in fragmented and unbroken families determined by appropriate sampling in this universe, and who play sports or not. In the study, two separate data collections are the personal information form consisting of 7 questions including the demographic information of the participants and the“Subjective well-being scale”consisting of 46 questions, developed by Tuzgöl Dost, M. (2005) to determine the subjective well-being levels of the participants. tool was used. Statistical analysis; The raw data obtained were arranged in Microsoft Excel for statistical processing. Normality tests were performed by transferring them to the SPSS statistical program. It was determined that the data showed a normal distribution (p=.195). In the analysis of the data, Inthependent t and One Way Anova tests were used to compare the means of independent groups. As a result of the analyzes, it was understood that there was a statistically significant difference in the subjective well-being scale mean score of the participants according to the gender and income status of the family, while the variables of the family's coexistence, parental education level, sports habit and type of sports did not significantly affect the subjective well-being of the participants. As a result, it can be said that the gender and the financial income of the family affect the subjective well-being of university students.