Farklı resiprokal hareketli nikel titanyum eğe sistemleri ile apikalden taşan debris miktarının incelenmesi
Investigation of the amount of apical extrusion of debris with different resiprocal moving nickel titanium file systems
  1. Tez No: 803521
  2. Yazar: ABDULLAH BAŞOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALPER KUŞTARCI
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: debris taşması, Niti eğe, resiprokal, debris extrusion, Niti file, reciprocating motion
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, farklı resiprokal hareketli nikel titanium (NiTi) eğe sistemleri ile apikaldan taşan debris miktarının incelenmesidir. Yöntem: Bu çalışma için 80 adet tek kök tek kanal yapısına sahip diş kullanıldı ve dişler 4 ana gruba ayrıldı (n:20). Dişler birinci grupta WaveOne Gold (WOG), ikinci grupta One RECI (OR), üçüncü grupta T-Endo Must (TEM) ve dördüncü grupta el eğesi ile prepare edildi. Prepare edilen dişlerden taşan debris, daha önce ağırlıkları hassas terazide tartılan eppendorf tüplerinde toplandı ve tüpteki suyun buharlaşması için 37 °C'de 14 gün bekletildi. Kalan debris hassas terazide ölçüldü. Tüpün önceden ölçülen boş ağırlığından çıkarılarak taşan debris miktarı belirlendi. Mann-Whitney U testi yapılarak taşan debrislerin gruplar arası analizi yapıldı. Anlamlılık düzeyi P0,05).. Sonuç: Tüm eğe sistemleri preparasyon sırasında debris taşmasına neden oldu. Test edilen tüm gruplarda en az debris taşması Grup 2'deki OR eğesinde gözlendi
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to examine the amount of apically extruded debris with different reciprocating nickel titanium (NiTi) file systems. Material and Methods: For this study, 80 teeth with single root and single canal structure were used and the teeth were divided into 4 main groups (n:20). The teeth were prepared with WaveOne Gold (WOG) in the first group, One RECI (OR) in the second group, T-Endo Must (TEM) in the third group and using hand files in the fourth group. Apically extruded debris from the prepared teeth was collected in eppendorf tubes, which were weighed on precision scales, and kept at 37 °C for 14 days to evaporate the water in the tube. The remaining debris was measured on a precision scale. The amount of extruded debris was measured by subtracting from the previously measured empty weight of the tube. Intergroup analysis of extruded debris was performed using the Mann-Whitney U test. Significance level was accepted as P0.05). Conclusion: All file systems extruded debris during preparation. The least extrusion of debris was observed in the OR file in Group 2 in all groups.