Boratlı luminesansların farklı yöntemlerle elde edilişi ve luminesans özelliklerinin incelenmesi
Obtaining borate luminescences by different methods and investigation of luminescence characteristics
- Tez No: 803713
- Danışmanlar: PROF. DR. NİLGÜN ÖZPOZAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Luminesans, boratlı ışıldarlar, Gd3+, La3+, Sm3+, Nd3+, Tb3+, Tb4+, Luminescence, borate phsphors, Gd3+, La3+, Tm3+, Nd3+, Tb3+, Tb4+
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 259
Özet
Bu çalışmada literatürde bulunmayan daha önce çalışılmamış 8 farklı alkali ve toprak alkali elementlerin ( Li, Ce, Ba, Ca, Na) farklı kombinasyonlarının borlu bileşiklerine Lantanit (L)grubu elementlerinden Gd3+, La3+, Sm3+, Nd3+, Tb3+, Tb4+ iyonlarını içeren oksitleri katkılanarak katıhal tepkimesi uygulandı. Her bir katkılamada lantanit katkısının ışıldara etkisini inceleyebilmek için %1, %5 ve %10 L olarak bir seri borlu ışıldarlar elde edildi. Sonuçta 24 farklı bileşiğin karakterizasyonu için XRD, DTA/TG ve SEM cihazlarından yararlanıldı. Oluşan ışıldarlara hem UV lamba altında hem de fotoluminesans spektrofotometreyle bakılarak ışıma özellikleri belirlendi. Ayrıca bazı ışıldarların termoluminesans özelliği gösterdiği de belirlendi. Aynı maddeler sol gel yöntemiyle de sentezlendi. Sol gel ve katı hal yöntemleri karşılaştırıldı. Bu grup ışıldarların viyole bölgesinden başlayıp sarı, turuncu kırmızı renklerde UV lamba ışığı altında ışıma yaptıkları gözlendi.
Özet (Çeviri)
In this study, 8 different compounds which were not studied in the literature and which have not been studied previously have been obtained. Oxides of lanthanide (L) group elements (Gd3+, La3 +, Sm3 +, Nd3 +, Tb3 + and Tb4 +) were doped to the boron compounds of different combinations of alkaline and alkaline earth elements (Li, Ce, Ba, Ca and Na). And solid state reaction was applied. A series of boron compounds containing 1%, 5% and 10% lanthanide were obtained in order to examine the lanthanide glow effect in each dope process. As a result, XRD, DTA / TG and SEM devices were used for the characterization of 24 different compounds. Radiation properties were determined by observing both the UV lamps and the photoluminescence spectrophotometer. It has also been shown that some of the materials show thermoluminescence properties. This group of phosphors was observed to be irradiated in violet, yellow and orange colors in the UV lamp light.