Kuşaklararası sanat programının kuşaklararası etkileşimdeki rolü
The role of the intergenerational art program in intergenerational interaction
  1. Tez No: 803828
  2. Yazar: YILDIZ OKÇU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SONER POLAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Kuşak, kuşaklararası sanat programı, kuşaklararası etkileşim, Generation, intergenerational art program, intergenerational interaction
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hayat Boyu Öğrenme ve Yetişkin Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu çalışmanın amacı, kuşaklararası sanat programının, Bebek Patlaması, X ve Y kuşağının Z kuşağı ile etkileşimi üzerindeki etkisini araştırmaktır. Araştırmada nicel ve nitel verilerin toplandığı ve analiz edildiği karma araştırma yöntemlerinden eş zamanlı üçgenleme deseni kullanılmıştır. Nicel araştırma desenlerinden tek gruplu ön test-son test deneysel deseni kullanılmış olup, bununla birlikte gözlem formu ve anekdot kayıtlarıyla da veriler toplanarak, etkileşime yönelik analizler bütünleştirilmiştir. Araştırmanın örneklemini, ölçüt örnekleme yöntemi ile Bebek Patlaması, X ve Y kuşağından 20 kişi ile Z kuşağından 19 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırma 2018-2019 eğitim-öğretim yılında, on haftalık seramik sanatı programı ile araştırma için düzenlenmiş Kocaeli İli Gebze İlçesi Yahya Kemal Beyatlı İlkokulu bünyesinde oluşturulan seramik atölyesinde yapılmıştır. Veri toplama aracı olarak Stremmel vd. (2006: s. 317-328) tarafından geliştirilen ve araştırmacı tarafından Türkçeye uyarlanan“Kuşaklararası Değişim Tutum Ölçeği”kullanılmıştır. İkinci yöntem olarak, Jarrott vd. (2008: s. 433-447) tarafından geliştirilen“Kuşaklararası Gözlem Ölçeği”maddeleri kullanılarak oluşturulan gözlem formu veri toplamada yer almıştır. Üçüncü veri toplama aracı ise“Anekdot Kaydı”dır. Nicel veriler istatiksel olarak ilişkili örneklem t-testi ile analiz edilmiştir. Nitel veriler ise gözlem kontrol listelerinden ve anekdot kayıtlarından alınan etkileşim sıklığı ve içerik analizi ile yorumlanmıştır. Araştırma sonucunda“Kuşaklararası Sanat Programının”Bebek Patlaması, X ve Y kuşağı ile Z kuşağı arasındaki etkileşimde pozitif yönde anlamlı etki yarattığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the impact of the intergenerational art program on the interaction of the Baby Boomers, X and Y generations with the Z generation. In the research, simultaneous triangulation design, which is one of the mixed research methods in which quantitative and qualitative data are collected and analyzed, was used. One-group pre-test and post-test experimental design, one of the quantitative research designs, was used. In addition, qualitative data were collected with observation form and anecdotal records and analyzes for interaction were integrated. The sample of the research consists of 20 people, including Baby Boomers, Generation X and Generation Y and 19 students from the Z generation, selected by criterion sampling method. The research was conducted in a ceramic workshop class, specifically designed for the research, with a ten-week ceramic art program in Yahya Kemal Beyatlı Primary School in Gebze District of Kocaeli Province in the 2018-2019 academic year. The“Intergenerational Exchanges Attitude Scale”developed by Stremmel et al. (2006: pp. 317-328) adapted to Turkish by the researcher was used as data collection tool. As a second method, Jarrott et al. (2008: pp. 433-447), an observation form created using the items of the“Intergenerational Observation Scale”was included in the data collection. The third data collection tool is the“Anecdotal Record”. Quantitative data statistically analyzed with paired samples t-test. On the other hand, qualitative data were interpreted by interaction frequency and content analysis from observation checklists and anecdotal records. The results of the research revealed that the“Intergenerational Art Program”has a positive effect on the interaction between the group of Baby Boomers, Generation X, Generation Y and Generation Z.