AB ülkelerinde toplumsal uyum: Eğitim politikalarına demografik etkiler
Social cohesion in EU countries: Demographic impacts on educational policies
  1. Tez No: 804082
  2. Yazar: MİTHAD ALOMEROVİÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SADIK ÜNAY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Demografi, Eğitim ve Öğretim, Uluslararası İlişkiler, Demography, Education and Training, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, Üye Devletler, Bölge, Sosyal Uyum, Eğitim, Eşitsizlikler, Demografik Değişiklikler, Göç, European Union, Member States, Region, Social Cohesion, Education, Inequalities, Demographic Changes, Migration
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 364
Özet
Yeni milenyum, Avrupa Birliği'ne üye devletlerde bölgelerarası eşitsizliklerde kayda değer bir artışı da beraberinde getirmiştir. Söz konusu eşitsizlikler 2004'te on yeni devletin Birliğe katılmasıyla doruk noktasına ulaşmıştır. Üye ülkeler arasında ekonomi, altyapı, kişi başına düşen GSYİH, sosyal hizmetler gibi hemen tüm alanlarda büyük eşitsizlikler kendisini göstermeye başlamıştır. Eşitsizlikler çoğunlukla yeni Üyelerin on yılı aşan bir geçiş döneminden yeni çıkmış olmalarından kaynaklanıyordu. Bu farklılıklar tüm Avrupa'da ve özellikle Avrupa Birliği ülkelerinde yaşam koşullarının ve fırsatların her yerde aynı düzeyde olmayabildiklerini göstermektedir. Avrupa Birliği'ne üye devletlerde refah devleti anlayışı bir dereceye kadar genel ekonomik eğilimlere karşı duruş sergilemektedir. Bu bilimsel çalışmada refah devletinin göç, eğitim süreçleri ve sosyal uyum boyutları başta olmak üzere kültürel ve sosyal bütünleşmede oynadığı önemli rol irdelenecektir. Ancak eğitim kurumlarının erişilebilirliği boyutundaki farklılıklar bu noktada belirleyici bir faktör olabilir. Ekonomik nedenlerden kaynaklanan eğitimli personel eksikliği, kurumsal altyapı ve mesafelerin öğrencileri maruz bıraktığı zorluklar da eklenince daha düşük entegrasyon seviyeleri ortaya çıkar ve bu da sosyal uyumu olumsuz etkiler.Bu çalışmada fiiliyatta ortaya çıkan çeşitli koşul ve durumlar incelenecek ve Avrupa Birliği'nde bölgeler arasındaki farklılıkları yaratan unsurlar mercek altına alınacaktır. Araştırma, alt hipotezler aracılığıyla, nüfus yoğunluğunun belirli bir bölgedeki üniversitelerin veya okulların sayılarını etkilediğini ve bunun da erişilebilirliği etkilediğini göstermektedir. Aynı zamanda, nüfus yoğunluğunun eğitimi erken terk edenlerin sayılarını ve öğrencilerin eğitim süreçlerine katılımını etkilediğini ortaya koymakta; son bölümde ise yüksek göç oranlarının öğrencilerin eğitim sürecine katılımını etkilediğini göstermektedir. Sonuç olarak, Avrupa Birliği'ndeki düşük sosyal uyum düzeyini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The new millennium has brought with it a significant increase in interregional inequalities in the member states of the European Union. These inequalities culminated in 2004, when ten new states joined the Union. Major inequalities have started to show themselves in almost all areas such as economy, infrastructure, GDP per capita, social services among member countries. Inequalities were mostly due to the fact that new Members had just come out of a transition period of more than a decade. These differences show that living conditions and opportunities may not be at the same level everywhere in Europe and especially in European Union countries. The understanding of the welfare state in the member states of the European Union, to some extent, opposes the general economic trends. In this scientific study, the important role played by the welfare state in cultural and social integration, especially in the dimensions of migration, education processes and social cohesion will be examined. However, the differences in the size of the accessibility of educational institutions can be a determining factor at this point. When the lack of trained personnel emerge due to economic reasons, the institutional infrastructure and the difficulties that the distances expose students to, decrease the level of integration, and this negatively affects social cohesion. In this study, various conditions and situations that arise in practice will be examined and the differences between regions in the European Union will be examined. The research shows, through sub-hypotheses, that population density affects the number of universities or schools in a particular region, which in turn affects accessibility. At the same time, it reveals that population density affects the number of early school leavers and the participation of students in educational processes; In the last part, it shows that high immigration rates affect the participation of students in the education process. As a conclusion, it shows the low level of social cohesion in the European Union.