Tefsir'de çok anlamlılık unsuru olarak istifham-ı inkârî ve istifham-ı takrîrî
Negative interrogative and declarative interrogative as an element of multiple meaning in the Tafsir
  1. Tez No: 804092
  2. Yazar: ŞAYAN KILINÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHAMMED İSA YÜKSEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Din, Linguistics, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kelâmullah, Üslûbu'l-Kur'ân, Çok anlamlılık, İstifham, İnkâr, Takrîr, Kalamullah, Uslûb el-Qur'an, Multiple Meanings, Interrogative, Negative, Declarative
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 167
Özet
Kelâmullah ifadesinin lafzen, manen ve nazmen çağrışımları vardır. Bu nedenle kelâmın ilâhî olana nispeti, onun ayrıcalıklı konumuna işaret eder. Kelâmullah söz konusu olduğunda istifhamın hakiki manada anlaşılamaması bu ayrıcalıklı konum ile ilişkilendirilebilir. Bu araştırma Üslûbu'l-Kur'ân'dan istifhamın temel mecazi kullanım biçimlerini, inkâr ve takrîr türlerini konu edinmektedir. Araştırma, bahsi geçen türlerin içerdiği birden fazla anlam ihtimalinin Tefsir pratiğinde nasıl ve ne şekilde temellendirilebildiği üzerine bina edilmiştir. Araştırma giriş, üç bölüm ve sonuçtan oluşmaktadır. Birinci bölümde, mahiyeti açısından Kur'ân-ı Kerîm'in üslûbunu belirleyen temel faktörler tespit edilmiştir. İkinci bölümde, literatürde istifham ve istifham tasnifleri incelenmiştir. Üçüncü bölümde ise istifham ifadelerinde çok anlamlılığın temelleri, metin içi ve metin dışı bağlam unsurları göz önünde tutularak örneklendirilmiştir. Sonuçta elde edilen tüm verilerden hareketle istifhamın çeşidinin tayininde aklın, nassın üslûbunun ve karînelerin etkili olduğu çıkarımında bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The phrase of Kalamullah has literal, semantic and syntactic connotations. For this reason, the relation of the word to the divinity indicates its privileged position. The fact that interrogative can not be understood in the true sense when Kalamullah is the case in point can be associated with said position. This study refers to basic metaphorical usage of interrogative in Uslûb el-Qur'an, types of negative and declarative. The study is grounded on the interrogative of how and in what way the possibility of multiple meanings that the mentioned types contain can be based on the practise of Tafsir. The study consists of an introduction, three chapters and a conclusion. In the first chapter, the main factors that define the Uslûb el-Qur'an have been determined. In the second chapter rhetorical questions in literature and the classification of them have been analyzed. In the third chapter the basics of multiple meanings in interrogative phrases have been exemplified by taking textual and non-textual context elements into consideration. In conclusion it has been deduced that the human mind, the wording of the verse and indications are virtual in the determination of the type of interrogative.