Osmanlı'dan günümüze işçi hareketleri ve din
Labor movements and religion from the Ottoman to the present
  1. Tez No: 804101
  2. Yazar: HATİCE KÜBRA KÖSEOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA TEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: İşçi sınıfı, işçi hareketleri, Osmanlı toplumu, Türkiye toplumu, Working class, labor movements, Ottoman society, Turkish society
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Sosyolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu çalışmada, Türkiye toplumunda işçi hareketinin varlığına/yokluğuna dair oluşumlar ve bu oluşumların din ile kurduğu/kurmadığı etkileşimler Osmanlı çalışma hayatından Cumhuriyet Türkiye'sine kadar olan süreç içerisinde değerlendirilmeye çalışılmıştır. Tezin temel problematiğinin sağlıklı bir şekilde değerlendirilmesi için öncelikle işçi hareketi oluşumu ve var olduğu toplumda bu oluşumu destekleyen yapıların kavramsal çalışma yolu ile temellendirilmesi hedeflenmiş olup, Türkiye'nin işçi hareketi oluşumlarına dair tecrübeleri Osmanlı toplumunun çalışma ilişkilerinden yola çıkılarak literatür çalışması ile aktarılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the formations regarding the existence/absence of the labor movement in Turkish society and the interactions these formations have or have not established with religion have been tried to be evaluated in the process from the Ottoman working life to the Republican Turkey. In order to evaluate the basic problematic of the thesis in a healthy way, it is aimed to ground the formation of the labor movement and the structures that support this formation in the society in which it exists, through conceptual study, and the experiences of Turkey's labor movement formations have been tried to be conveyed through a literature study based on the working relations of the Ottoman society.