Boks alanında sınıfsal ayrım: Orta-üst toplumsal sınıfların boks alanındaki pratikleri
Class distinction in the field of boxing: Middle-upper social classes' practices in the field of boxing
  1. Tez No: 804224
  2. Yazar: KERİM AKBAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CANAN KOCA ARITAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Spor, Sociology, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Boks, etnografi, toplumsal sınıf, Bourdieu, alan, Boxing, ethnography, social class, Bourdieu, field
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Bilimleri ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 223
Özet
Bu etnografik araştırmada amaç boks alanına katılan orta-üst toplumsal sınıfların boks alanındaki pratiklerini ve boks alanında oluşan sınıfsal ayrımı incelemektir. Dünyanın farklı ülkelerinde gerçekleştirilen araştırmalarda işçi sporu ve pratiği olarak bilinen boksun faillerinin günümüz Türkiye'sinde pratikleri ve sınıfsal durumu hakkında literatürde bilgi bulunmamaktadır. Ankara'da katılımcılarını orta-üst toplumsal sınıfların oluşturduğu bir boks salonunda faillerin yatkınlıklar bütününün, çıkarlarının, alanın sorgulanmadan kabul edilen kurallarının ve alanın yapısının sermaye çeşitleriyle etkileşimleri aracılığıyla alanın yapısal çözümlemesi yapılmıştır. Bourdieu'nün alan teorisi toplumsal alan olarak boks alanındaki sınıfsal ayrımı incelemek için kuramsal çerçevedir. Katılımlı gözlem, alan notları ve 17 katılımcıyla yapılan yarı yapılandırılmış bireysel görüşmelerle oluşan veri seti için tematik analiz kullanılmıştır. Bulgular boksörler ve boks yapanlar arasındaki ayrımı yatkınlıklar, sermaye çeşitleri ve çıkarlar aracılığıyla ortaya koyar. Orta-üst toplumsal sınıflar için boks alanına yatırım yapma mantığı en fazla faydayı kazanacakları bir serbest zaman aktivitesine dâhil olmak anlamını taşır. İşçi sınıfında amaç olarak görülen boks, orta-üst sınıfta kapsamlı antrenman paketi aracılığıyla geliştirilecek sermaye hacimleri adına araçtır. Bu yönüyle boks alanı orta-üst toplumsal sınıflar için kültürel tüketim nesnesi haline geldiğinden, toplumsal sınıf eşitsizliklerini ve sınıfsal ayrımı ortaya koyar.
Özet (Çeviri)
The aim of this ethnographic research is to examine the practices of the upper-middle social classes participating in the field of boxing and the class distinction that emerges in the field of boxing. There is no information in the literature on the practices and class status of the agents of boxing, which is known as a workers' sport and practice in studies conducted in different countries of the world, in today's Turkey. In a boxing gym in Ankara, the participants of which were upper-middle social classes, a structural analysis of the field was conducted through the interaction of the set of predispositions and interests of the agents, the unquestioned rules of the field and the structure of the field with forms of capital. Bourdieu's field theory is the theoretical framework for examining class distinction in boxing as a social field. Thematic analysis was used for the data set consisting of participant observation, field notes and semi-structured individual interviews with 17 participants. The findings reveal the distinction between boxers and people who box through predispositions, types of capital and interests. For the upper-middle social classes, the logic of investing in the field of boxing is to engage in a leisure activity from which they will gain the most benefit. Boxing, seen as an aim in the working class, is a means to an end in the upper-middle class in terms of capital volumes to be developed through a comprehensive workout package. In this context, as the field of boxing has become an object of cultural consumption for the upper-middle social classes, it reveals social class inequalities and class distinction.