Dijital spor ve teknolojinin sporcu algıları ve motivasyonları üzerindeki rolü: Branşlar arası bir karşılaştırma
The role of digital sport and technology on athlete perceptions and motivations: A comparison between branches
  1. Tez No: 984498
  2. Yazar: MEHMET FATİH İNCİBAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERVET REYHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: E-Spor, Giyilebilir Teknoloji, Motivasyon, E-Sports, Wearable Technology, Motivation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
Özet
Dijitalleşmenin ve teknolojik gelişmelerin spor alanında yarattığı dönüşüm, günümüzde sporcuların algı ve motivasyonlarında değişimlere yol açmaktadır. Bu çalışmanın amacı dijital spor oyunlarına yönelik motivasyonları, e-spor tutumu, sporda taktiksel becerileri ve giyilebilir teknolojik spor ürünlerinin kullanım algısının sporcuların demografik özelliklerine (cinsiyet, yaş, medeni durum ve spor branşı) göre farklılaşıp farklılaşmadığını incelemektir. İstanbul ili Esenyurt ilçesinde yaşayan futbol (n=71), atletizm (n=58), boks (n=54) ve voleybol (n=47) branşlarında aktif toplam n=230 sporcu çalışmaya dahil edilmiştir. Demografik özellikler ile dijital spor oyunları motivasyon ölçeği (DSOMÖ), e-spor tutum ölçeği (ESTÖ), sporda taktiksel beceriler envanteri (STBE) ve giyilebilir teknolojik spor ürünleri kullanım algısı (GTSÜKA) ölçekleriyle veriler toplanmıştır. Verilerin dağılımının normal olup olmadığı değerlendirilmiş ve sonuçların normal dağılım gösterdiği görülmüştür. Analizlerde tek yönlü ANOVA ve Pearson korelasyonu uygulanmıştır. Sonuç olarak, çalışmadan elde edilen bulgular; cinsiyet, yaş, medeni durum ve branş gibi demografik değişkenlerin, sporcuların dijital oyun motivasyonu, e-spor tutumu, taktiksel beceri ve teknoloji kullanım algısı üzerinde sınırlı ve bağlamsal etkiler yarattığını ortaya koymaktadır. Bu durum, söz konusu değişkenlerin daha çok bireysel ilgi, oyun deneyimi, teknolojiye adaptasyon ve sosyal çevre gibi faktörlerle şekillendiğini düşündürmektedir. Dolayısıyla dijital spor, e-spor ve giyilebilir teknolojilere yönelik motivasyon ve algıların anlaşılmasında yalnızca demografik faktörlere odaklanmak yerine çok boyutlu bir yaklaşım benimsenmesi gerektiği sonucuna varılabilir.
Özet (Çeviri)
The digitalization and technological advancements in sports have led to significant transformations in athletes' perceptions and motivations. The aim of this study is to examine whether motivation for digital sports games, attitudes toward e-sports, tactical skills in sports, and perceptions of wearable sports technologies differ according to demographic characteristics (gender, age, marital status, and sport branch). A total of 230 active athletes from football (n=71), athletics (n=58), boxing (n=54), and volleyball (n=47) in Esenyurt, Istanbul, participated in the study. Data were collected using the Digital Sports Games Motivation Scale (DSGMS), E-Sports Attitude Scale (ESAS), Tactical Skills Inventory for Sports (TSIS), and Wearable Sports Technology Perception Scale (WSTPS). The normality of the data was confirmed, and analyses were conducted using one-way ANOVA and Pearson correlation tests. In conclusion, the results indicate that demographic factors such as gender, age, marital status, and sport branch exert only limited and contextual effects on athletes' digital sports motivation, e-sports attitudes, tactical skills, and technology perceptions. These variables appear to be shaped more by individual interests, gaming experience, technological adaptation, and social environment rather than demographics alone. Therefore, it can be concluded that a multidimensional approach is needed to better understand athletes' motivation and perceptions toward digital sports, e-sports, and wearable technologies.