Atatürk dönemi öğretmen eğitimi ve öğretmenlerin nitelikleri
Teacher education and qualifications of teachers in Atatürk period
- Tez No: 804231
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞAHİN YEDEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Öğretmen, Atatürk, Eğitim, Nitelik, Teacher, Atatürk, Education, Quality
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Munzur Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Türk millî eğitim sistemi içerisinde öğretmen yetiştirme her dönemde üzerinde durulan bir konu olmuş, siyasal ve toplumsal hayatta meydana gelen değişikliklere paralel olarak birbirinden bağımsız yapılan ve sıklıkla değiştirilen programlar, altyapı oluşturulmadan uygulamaya konmuştur. Bu nedenle uygulamada bazı aksaklık ve eksikler ortaya çıkmıştır. Eğitim ve öğretim hususunda ne değişirse değişsin, kaliteli ve etkin bir öğretmenin konumunu hiçbir şeyin alamayacağı, her dönemde açık bir şekilde anlaşılmıştır. Bu nedenle öncelikle öğretmen eğitimi konusunda çeşitli devletlerin uygulamaları göz önünde bulundurulmuş, kimi zaman da Türk eğitimcilerin önerileri dikkate alınarak gerekli reformlar yapılmaya çalışılmıştır. Bu çalışmada Türkiye'de 1923'ten başlanarak öğretmen yetiştirilmesinde gerçekleştirilen değişiklik ve düzenlemeler, konuyla ilgili yayımlanmış özellikle resmi yayınlar başta olmak üzere, telif eserler, makaleler, süreli yayınlardan yararlanılmış, bilgiler bir bütün haline getirilerek özellikle Gazi Mustafa Kemal Atatürk dönemindeki öğretmen eğitimi ve öğretmenlerin nitelikleri üzerinde durulmuştur. Tez konumuzun sınırları dâhilinde yapılan çalışmalar sebep ve sonuçlarıyla irdelenerek araştırılmış, sonuçları detaylarıyla ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The issue of teacher training in the Turkish national education system has been a topic of discussion in every period, with programs that are implemented without establishing independent infrastructure and often subject to frequent changes in line with political and social developments. As a result, some deficiencies and shortcomings have emerged in practice. Regardless of any changes in education and teaching, it has always been understood that the position of a qualified and effective teacher cannot be replaced by anything. Therefore, various practices of different countries regarding teacher education have been taken into account, and necessary reforms have been attempted by considering the recommendations of Turkish educators at times. In this study, the changes and arrangements made in teacher training in Turkey starting from 1923, especially the official publications published on the subject, especially official publications, copyrighted works, articles, periodicals were used, the information was brought together as a whole and especially the teacher training and the qualifications of teachers during the period of Gazi Mustafa Kemal Atatürk were emphasised. The studies carried out within the boundaries of our thesis subject have been investigated by examining the causes and consequences, and the results have been tried to be revealed in detail.