Research on the andalusian module: A case study on Córdoba
Research on the andalusıan module: A case study on Córdoba
  1. Tez No: 804268
  2. Yazar: MAHMOUD MURAD
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DEMET IRKLI ERYILDIZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Cordoba mimarisi, Endülüs modülü, İslam ve Fas mimarisi, çağdaş ve modern İspanyol mimarisi, ekonomik canlandırma, architecture in Córdoba, Andalusian module, Islamic and Moorish architecture, contemporary and modern Spanish architecture, economic revival
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 214
Özet
Bu tez, İspanya'nın Córdoba şehrindeki mimari gelişmeleri araştırmakta ve şehirde ilham verici mimari bir modül oluşturmanın şehri ekonomik ve kültürel açıdan canlandırıp canlandırmayacağı sorusuna yanıt aramaktadır. Romalılardan, Fas Müslümanlarından, Endülüs döneminde Hıristiyanların İber yarım adasını Müslümanlardan temizleme çabalarından, şehrin modern tarihine kadar Córdoba şehrinde tarih boyunca gerçekleşen önemli olaylar açıklanmıştır. Tez çalışması, farklı tarihsel dönemler boyunca tasarlanan ve inşa edilen çeşitli binaların temel mimari ögelerinin ve özelliklerinin analizine odaklanmaktadır. Ayrıca çalışma, Córdoba şehir planlamasına yönelik bir genel bakışı da içermektedir. Tez çalışması, İslam ve Arap mimarisinin çağdaş ve modern İspanyol mimari akımları üzerindeki etkilerini inceleyerek devam etmektedir. Bunların üzerinde net bir etki ve tesiri bulunan çevresel sosyal ve politik ortamları açıklamaktadır. Endülüs mimari ögelerinin farklı türdeki binalarda kullanımını gösteren çok sayıda örnek analiz edilmiştir, bu yapıların bazıları halen varlığını sürdürürken, bazıları ise çeşitli nedenlerden dolayı kaybolmuştur. Bu Endülüs ögelerinin detaylı bir analizi, önerilen mimari modülün geliştirilmesinde ve sunulmasında kullanılmış olup, bu da tezin odaklandığı konu olmuştur. Yazı, araştırma esnasında karşılaşılan zorluk ve sorunlara akademik bir genel bakış, verilerin doğruluğu ve erişilebilirliğine dair yorumlarla sona ermektedir ve Córdoba şehrinin ekonomik ve kültürel yönden yeniden canlandırılması amacıyla mimari modülün uygulanmasında akademisyenlere ve diğer paydaşlara öneriler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This dissertation investigates developments in architecture in the Spanish city of Córdoba, and it poses and strives to answer a question on whether establishing an architectural inspired module can be utilized to motivate an economical and cultural revival of the city. Major historical events that had occurred in Córdoba throughout its history are described, starting from the Romans, the Moorish Muslims, the Reconquista, and the city's modern history. The dissertation is focused on analyzing the main architectural elements and features of multiple types of buildings that were designed and constructed during those different historical periods. Furthermore, the study includes an overview of the urban planning of Córdoba. The dissertation continues by exploring the influence of the Islamic and Arabic architecture on the Spanish contemporary and modern architectural movements. It describes the surrounding social and political environments that had a clear influence and effect on them. Multiple examples were analyzed to showcase the use of Andalusian architectural elements in different types of buildings, some of which continue to exist, and others were lost due to various factors. The detailed analysis of these Andalusian elements is used to develop and present the proposed architectural module, which is the focal subject of this dissertation. The dissertation concludes with an academic overview on challenges and difficulties experienced during the research, a commentary on availability and accuracy of the data, and provides recommendations to academics and other stakeholders on the implementation of the architectural module to revive the city of Córdoba economically and culturally.