Türkiye'de gazetecilerin istihdamında İŞ-KUR etkisi
The effect of ISKUR on the employment of journalists in Turkey
- Tez No: 804327
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜVEN NECATİ BÜYÜKBAYKAL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Gazetecilik, Journalism
- Anahtar Kelimeler: Gazetecilerin istihdamı, İŞKUR, Dijitalleşme, İşsizlik, Yeni Medya, Employment of Journalists, İŞKUR, Digitalization, Unemployment, New Media
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Genel Gazetecilik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
Bu çalışmada Türkiye'de İŞ-KUR'un gazetecilerin istihdamındaki rolü tartışılacaktır. Çalışmanın amacı, Türkiye'de İŞ-KUR'un gazetecilerin istihdamındaki rolünü incelemek, işsizlik sorunuyla yüzleşen gazetecilerin karşılaştıkları sorunlarda ve çözümlerde ne gibi sorunların gözlemlendiği ve bunlara yönelik çözüm önerilerin ortaya konması amaçlanmaktadır. Yapılacak çalışma alandaki öncül çalışmadan şu noktalarda farklılaşmaktadır: Türkiye'de İŞ-KUR'un gazetecilerin istihdamındaki rolünü incelenirken, ekonomik krizler, tekelleşme olgusu, neo-liberal politikalar, dijitalleşme, sendikal güvencenin ortadan kalkması, küresel salgınlar gibi unsurların da istihdam ne gibi etkileri olduğu ortaya konmuştur. Yöntem olarak ise katılımcı gözlemci olarak gazetecilerin çalışma hayatında yaşadığı istihdam problemi gözlemlenecek ve derinlemesine mülakatlar gerçekleştirilecektir. Buna ek olarak gazetecilerin istihdamındaki durumu ortaya koymak için iletişim fakültelerinden mezun olan öğrenci sayısı, kaçının İŞKUR işbaşı eğitim programından yararlandığı, basın iş kolunda işsizlik oranları gibi veriler ikincil veriye dayalı doküman analizi yöntemi ile incelenerek sorunlar ortaya konacaktır. Toplumsal değişimin sürekli olduğu, teknolojik değişim ve dönüşüm, dijitalleşme gibi unsurların medyanın yapısını değiştirdiği, istihdam da ekonomik, toplumsal ve politik nedenlerle sürekli değişen bir yapıda olduğu için bu konuda yapılacak yeni araştırmalar verilerin ve analizlerin güncel kalmasını sağlayacaktır. Türkiye'de İŞKUR aracılığıyla istihdam edilen gazetecilerin ağırlıklı olarak faaliyet gösterdiği Edirne, İstanbul, Mersin ve Adana'da amaçsal örnekleme yoluyla, araştırma problemine uygunluklarına göre basın çalışanları ile görüşülürken, çalışmamıza katkıda bulunacağı düşünülerek İŞKUR işbaşı eğitim programı kapsamında gazeteci çalıştıran bir işveren, Türkiye Gazeteciler Sendikası, Çukurova Gazeteciler Cemiyeti Başkanı ve Mersin'de yazı işleri müdürü ile görüşülmüştür. Katılımcı gözlem ve derinlemesine mülakat nitel araştırma yöntemleri de uygulanarak elde edilecek verilerin analizinin gazetecilerin istihdamında yaşadığı sıkıntılara veya çözümlere yönelik politikalarının belirlenmesinde yol gösterici olması hedeflenmektedir. Derinlemesine mülakat tekniği ile ana ve özel amaçlardaki sorulara ve bağımsız değişkenin bağımlı değişkeni nasıl etkilediğinin ucu açık sorularla cevap bulunması hedeflenmektedir. Son olarak katılımcı gözlem tekniği kullanılacak ve örneklem grubu gözlemlenecektir. Bu çalışma, İŞKUR'un gazetecilerin istihdamında oynadığı etkin rol Almanya'da yeni araştırmalara kapı açacaktır.
Özet (Çeviri)
In this study, the role of İŞ-KUR in the employment of journalists in Turkey will be discussed. The aim of the study is to examine the role of İŞ-KUR in the employment of journalists in Turkey and to reveal the problems and solutions faced by journalists who face the problem of unemployment and to suggest solutions for them. This study differs from the previous studies in the field in the following points: While examining the role of İŞ-KUR in the employment of journalists in Turkey, the effects of factors such as economic crises, the phenomenon of monopolization, neo-liberal policies, digitalization, the disappearance of union security, and global pandemics on employment are also revealed. As a method, the employment problem experienced by journalists in working life will be observed as a participant observer and in-depth interviews will be conducted. In addition, in order to reveal the situation in the employment of journalists, data such as the number of students graduating from communication faculties, how many of them benefit from İŞKUR on- the-job training programs, and unemployment rates in the press business line will be examined with the document analysis method based on secondary data and problems will be revealed. Since social change is continuous, technological change and transformation and digitalization have changed the structure of the media, and employment is constantly changing due to economic, social and political reasons, new research on this subject will ensure that data and analyses remain up-to-date. In Edirne, Istanbul, Mersin and Adana, where journalists employed through İŞKUR are predominantly active in Turkey, purposive sampling was used to interview press employees based on their suitability to the research problem, while an employer who employs journalists within the scope of İŞKUR on-the-job training program, the Journalists' Union of Turkey, the President of the Çukurova Journalists' Association and the editor-in-chief in Mersin were interviewed to contribute to our study. Participant observation and in-depth interview qualitative research methods were also applied, and the analysis of the data to be obtained is aimed to guide the determination of policies towards the problems or solutions to the employment of journalists. The in-depth interview technique aims to answer the main and special purpose questions and how the independent variable affects the dependent variable with open-ended questions. Finally, participant observation techniques will be used and the sample group will be observed. This study will open the door to new research in Turkey on the effective role of İŞKUR in the employment of journalists.