Beden eğitimi öğretmeni adaylarında kamu personeli seçme sınavı kaygısı ile istihdam kaygısı arasındaki ilişkide psikolojik sağlamlığın düzenleyici rolü
The moderating role of psychological resilience in the relationship between public personnel selection examination anxiety and employment anxiety among pre-service physical education teacher candidates
- Tez No: 996047
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÜSTÜN TÜRKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Eğitim ve Öğretim, Sports, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Aday öğretmenler, Kaygı düzeyi, Sınav kaygısı, Candidate teachers, Anxiety level, Test anxiety
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gümüşhane Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
Özet
Beden Eğitimi Öğretmeni adayları, meslek öncesi dönemde Kamu Personeli Seçme Sınavı'na (KPSS) hazırlık sürecinin yarattığı sınav baskısı ile mezuniyet sonrası istihdam belirsizliğini eşzamanlı olarak deneyimleyebilmektedir. Bu araştırmanın amacı, Beden Eğitimi Öğretmeni adaylarının Kamu Personeli Seçme Sınavı kaygısı ile istihdam kaygısı arasındaki ilişkiyi incelemek ve bu ilişkide psikolojik sağlamlığın düzenleyici rolünü test etmektir. Araştırma nicel yöntemle ilişkisel tarama deseninde yürütülmüş, örneklemi 2023–2025 eğitim-öğretim yıllarında devlet üniversitelerinde öğrenim gören veya mezun 293 öğretmen adayı oluşturmuştur. Veriler Kişisel Bilgi Formu, Connor–Davidson Psikolojik Sağlamlık Ölçeği, KPSS Kaygı Ölçeği ve İstihdam Kaygısı Ölçeği aracılığıyla dijital bir platformda ve çevrimiçi yöntemlerle toplanmıştır. Analizlerde IBM SPSS (v27) ile IBM AMOS istatistiksel paket program kullanılmış, ölçme araçlarının yapı geçerliği doğrulayıcı faktör analizi (DFA) ile desteklenmiş, değişkenler arası ilişkiler korelasyon ve regresyon temelli moderasyon analizi (PROCESS Model 1) ile incelenmiştir. Bulgular, KPSS kaygısının istihdam kaygısını anlamlı biçimde yordadığını ve psikolojik sağlamlığın bu ilişkiyi anlamlı şekilde modere ettiğini göstermiştir. Psikolojik sağlamlığın doğrudan etkisi anlamlı bulunmazken, etkileşim teriminin modele katkı sağlaması psikolojik sağlamlığın ilişkisel dinamiği düzenleyen bir mekanizma olarak işlediğine işaret etmektedir. Model, istihdam kaygısındaki varyansın %36'sını açıklamıştır. Sonuçlar, öğretmen adaylarının mesleğe geçiş sürecinde yalnızca sınav performansına odaklanan desteklerin yeterli olmayabileceğini, psikolojik dayanıklılığı güçlendiren bütüncül yaklaşımların kaygı yönetiminde önemli katkılar sağlayabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Pre-service physical education teachers frequently encounter intense examination anxiety while preparing for the Public Personnel Selection Examination (KPSS), along with uncertainty regarding employment after graduation. Such concurrent stressors may shape their psychological adjustment and career outlook during the transition into professional life. This study aimed to examine the relationship between KPSS anxiety and employment anxiety and to test the moderating role of psychological resilience within this relationship. A quantitative approach using a relational survey design was employed, and the sample consisted of 293 teacher candidates studying in or graduated from state universities during the 2023–2025 academic years. Data were collected online through a Personal Information Form, the Connor–Davidson Resilience Scale, the KPSS Anxiety Scale, and the Employment Anxiety Scale. Analyses were conducted using IBM SPSS (v27) and IBM AMOS. The construct validity of the measurement instruments was supported through confirmatory factor analysis, while relationships among variables were examined using correlation and regression-based moderation analysis (PROCESS Model 1). Results indicated that KPSS anxiety significantly predicted employment anxiety, and psychological resilience significantly moderated this relationship. Although resilience did not exhibit a significant direct effect, the interaction term demonstrated its role in shaping how examination-related stress relates to employment concerns. The model accounted for 36% of the variance in employment anxiety. Overall, findings suggest that interventions focusing solely on examination preparation may be insufficient, and integrating resilience-enhancing psychological support into teacher education programs may contribute to healthier career transition processes.