Meme kanserli hastalarda izosulfan blue enjeksiyonu sonrası sentinel lenf nodunun bulunmasında masaj gerekli midir?
Is massage necessary for the detection of the sentinel lymph node after isosulfan blue injection in breast cancer patients?
- Tez No: 804394
- Danışmanlar: PROF. DR. TEOMAN COŞKUN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Breast Cancer, Sentinel lymph node biopsy, Isosulfan blue, Massage
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Amaç: Meme kanseri, kadınlarda en sık teşhis edilen kanserdir. Meme kanserli hastalarda aksiller lenf nodu durumu, tedavi protokolünü ve prognozu belirlemede önemli bir göstergedir. Aksiller lenf nodu tutulumunun değerlendirilmesinde, sentinel lenf nodu biyopsisi (SLNB) kullanılmaktadır. Sentinel lenf nodunun tespitinde kullanılan yöntemlerden biri izosulfan blue enjeksiyonu olup, boyanın uygulanması sonrasında yapılan meme masajının tümör hücrelerinin yayılma ihtimalini artırabileceği ve gerekli olmadığı yönünde çalışmalar vardır. Bu çalışmamızda, masajın tümör hücrelerinin yayılma ihtimalini artırması, cerrahi insizyona hastanın anestezi indüksiyonundan sonra daha geç başlanması durumunu göz önüne alarak; SLNB için masajın gerçekten gerekli olup olmadığını araştırdık. Yöntem: Aralık 2021-Haziran 2023 tarihleri arasında MCBÜ Hafsa Sultan Hastanesi Genel Cerrahi Kliniği'nde meme kanseri tanısı konmuş ve görüntüleme yöntemleri ile aksiller tutulum saptanmamış, sentinel lenf nodu biyopsisi yapılması planlanan 77 kadın hasta çalışmaya dahil edildi. Hastalar masaj yapılan ve yapılmayan olmak üzere iki gruba ayrıldı, izosulfan blue enjeksiyonu sonrası masaj yapılan ve yapılmayan gruplarda sentinel lenf nodunun bulunup bulunamadığı araştırıldı. Hastaların yaşları, vücut kitle indeksleri, meme cup ölçüleri, patolojik tanıları, cerrahi kesi sayıları ve sentinel lenf nodunu bulunma süreleri kayıt altına alındı. Bulgular: Çalışmaya 77 kadın hasta dahil edildi. Hastalar masaj yapılan ve masaj yapılmayan olmak üzere iki gruba ayrıldı. 77 hastanın 40'ına masaj yapıldı, 37'sine masaj yapılmadı. Masaj yapılanların %2.5'inde sentinel lenf nodu bulunamazken, masaj yapılmayanların %8.1'inde sentinel lenf nodu bulunamadı. Veriler IBM SPSS Statistics 24 v. Programında işlendi. Sentinel lenf nodunun bulunmasında, masaj yapılması ve yapılmaması arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı (p=0.346). Hastalar, yaş, vücut kitle indeksi, meme cup ölçüsü, patolojik tanıları ve cerrahi kesi sayısı açısından ayrı ayrı değerlendirildi bu paramatreler göz önüne alınarak yapılan analizlerde sentinel lenf nodunun bulunmasında masaj yapılan grup ile masaj yapılmayan grup karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı. 65 yaş ve üzerindeki hastaların masaj yapılanlarında ortalama 6 dakikada sentinel lenf nodu bulunurken, masaj yapılmayanlarında ortalama 10.87 dakikada sentinel lenf nodu bulundu. İki grup arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı idi (p=0.015). Sonuç: Meme kanserli hastalarda, sentinel lenf nodunu bulmak için, izosulfan blue enjeksiyonu sonrası masaj yapılması gerekli değildir. Sentinel lenf nodunu bulamadığımız 4 hastanın tamamının VKİ'nin 30 ve 30 üzerinde olması, sentinel lenf nodunun bulunmasında masaj dışında faktörlerin de rol oynayabileceğini, bu durumun net olarak ortaya konabilmesi için prospektif randomize çalışmaların gerekli olduğunu düşünmekteyiz. Anahtar kelime: meme kanseri, sentinel lenf nodu biyopsisi, izosulfan blue, masaj
Özet (Çeviri)
Objective: Breast cancer is the most commonly diagnosed cancer in women. The status of axillary lymph nodes in breast cancer patients is an important indicator in determining the treatment protocol and prognosis. Sentinel lymph node biopsy (SLNB) is used in the evaluation of axillary lymph node involvement. One of the methods used to detect the sentinel lymph node is the injection of Isosulfan Blue. There are studies suggesting that massaging the breast after applying the dye may increase the likelihood of tumor cell spread and may not be necessary. In this study, considering the possibility of massage increasing the spread of tumor cells and the delay in starting surgery after the patient's anesthesia induction, we investigated whether massage is truly necessary for SLNB. Method: Between December 2021 and June 2023, 77 female patients diagnosed with breast cancer at MCBÜ Hafsa Sultan Hospital Departmant of General Surgery, with no clinical axillary involvement and planned for sentinel lymph node biopsy, were included in the study. The patients were divided into two groups: one group received breast massage, and the other group did not receive any massage. After the injection of Isosulfan Blue, the presence or absence of the sentinel lymph node was investigated in both groups. The patients' ages, body mass indexes, breast cup sizes, pathological diagnoses, number of surgical incisions, and time taken to find the sentinel lymph node were recorded. Results: The study included 77 female patients, who were divided into two groups: those who received breast massage and those who did not. Out of the 77 patients, 40 received massage, while 37 did not. In the group that received massage, 2.5% did not have a sentinel lymph node detected, whereas in the group that did not receive massage, 8.1% did not have a sentinel lymph node detected. The data were processed using IBM SPSS Statistics 24 software. There was no statistically significant difference between the presence or absence of the sentinel lymph node and whether massage was performed or not (p=0.346). The patients were evaluated separately in terms of age, body mass index, breast cup size, pathological diagnosis, and the number of surgical incisions. Based on these parameters, the analysis comparing the group that received massage with the group that did not receive massage showed no statistically significant difference in the detection of the sentinel lymph node. Among patients aged 65 and above, the average time to detect the sentinel lymph node was 6 minutes in the group that received massage and 10.87 minutes in the group that did not receive massage. The difference between the two groups was statistically significant (p=0.015). Conclusion: As a result, in breast cancer patients, it is not necessary to perform massage after the injection of isosulfan blue to find the sentinel lymph node. All 4 patients who were unable to find the sentinel lymph node had a BMI of 30 and above. This finding suggests that factors other than massage may also play a role in finding the sentinel lymph node. To clearly determine this situation, we believe that prospective randomized studies are necessary