Ege bölgesi'ndeki millî parkların ekoturizm potansiyelinin araştırılması
A research on the ecotourism potential of the national parks in aegean region
- Tez No: 804588
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDURRAHMAN DİNÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Ekoturizm, Millî Parklar, Ege Bölgesi, Ecotourism, National Parks, The Aegean Region
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekoturizm Rehberliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ekoturizm Rehberliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 207
Özet
Zorlaşan hayat şartları insanların dinlenme ihtiyaçlarını artırmaktadır. Deniz, kum, güneş turizmi mevsimsel bir özelliğe sahip olduğundan, insanlar bu ihtiyaçlarını giderebilmek için farklı turizm türlerinin arayışı içine girmektedir. Millî parklar bu ihtiyacı karşılama potansiyeline sahip olan alanlardır. Ancak, millî parklar aynı zamanda korunan alanlardır. Bundan dolayı dinlenme ihtiyacı karşılanırken millî parklara zarar vermemek gerekmektedir. Bu noktada, temel felsefesi“doğada ayak izinden başka bir şey bırakmamak”olan“ekoturizm”akla gelmektedir. Millî parklarda tahribata sebep olmamak için, yapılabilecek en uygun turizm şekli“ekoturizm”dir. Bu araştırmada Ege Bölgesi'nde yer alan millî parkların ekoturizm potansiyellerinin ortaya konulması amaçlanmıştır. Ekoturizm ve millî parklar ile ilgili yayınlar ve çalışmalar, bu konularla ilgili haberler, elektronik kaynaklar ve web siteleri, kanun ve yönetmelikler incelenmiştir. Ege Bölgesi'nde yer alan millî parklar araştırılmıştır. Bu millî parkların mevcut rekreasyon faaliyetleri, bu alanlarda bulunan kaynak değerler ve doğal güzellikler incelenmiş ve değerlendirilmiştir. Millî parkların bulunduğu alanların coğrafî özellikleri, tarihî ve kültürel gelişimi üzerine incelemeler yapılmıştır. Öte yandan, bu millî parkların sahip oldukları ekoturizm potansiyeli ve yapılabilecek faaliyetler irdelenmiştir. Millî parklar yerinde gözlemlenmiştir. Doğa Koruma ve Millî Parklar Bölge Müdürlükleri, Şeflikleri ve millî parkların ziyaretçi merkezleri ziyaret edilmiş ve yetkili kişilerle görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Çalışmada kullanılan fotoğrafların büyük çoğunluğu yazar tarafından çekilmiştir. Millî parklarda çeşitli rekreasyon faaliyetleri yapılmasına rağmen, bazı parklarda potansiyelin altında kalındığı sonucuna varılmıştır. Bu rekreasyon faaliyetlerinden bazılarının ise parkların korunması ve sürdürülebilirliği açısından tehlikeli olabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Difficult living conditions increase people's need for rest. Since sea, sand, sun tourism has a seasonal feature, people look for different types of tourism in order to meet their resting needs. National parks are the areas that have the best potential to meet this need. However, national parks are protected areas. Therefore, while meeting the need of rest, it is necessary not to damage the national parks. At this point,“ecotourism”, whose basic philosophy is“to leave nothing but a footprint in nature”, comes to mind. In order not to cause destruction in national parks, the most appropriate form of tourism is“ecotourism”. In the study, the relationship between ecotourism and national parks in the Aegean Region was tried to be revealed. Current publications and studies on ecotourism and national parks, news, electronic resources and websites, laws and regulations related to these issues were examined. The national parks located in the Aegean Region were investigated. The recreational activities, the resource values and natural beauties in these national parks were studied and evaluated. Observation was made on the geographical features, historical and cultural development of the national park areas. On the other hand, the ecotourism potential of these national parks and the activities that can be done were scrutinized. The national parks were observed in situ. Regional Directorates of Nature Conservation and National Parks, Chiefdoms and interpretive centers of the national parks were visited and interviews were conducted with authorized persons. Most of the photographs used in this study were taken by the author. Although various recreational activities have been carried out in these national parks, it has been concluded that some of the parks remain below the potential. It is thought that some of those recreational activities may be harmful for the protection and sustainability of the parks.