Ekoturizm kapsamında ortadoğu ülkelerinin incelenmesi
Examination of middle EAST countries within the scope of ecotourism
  1. Tez No: 804637
  2. Yazar: KURTULUŞ YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDURRAHMAN DİNÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Orta Doğu, Ekoturizm, Sürdürülebilirlik, Middle East, Ecotourism, Sustainability
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekoturizm Rehberliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 369
Özet
Turizm, tüm dünyada ve Türkiye'de büyük bir sektör olup, her geçen önemini artırmaktadır. Bu sektör gelişirken sosyo-ekonomik ve çevresel tahribatlara da yol açmış ve bu tahribat insanları alternatif türlere yöneltmiştir. Turizmin en bilinen modeli deniz-kum-güneştir. Bu modelin yerine geçecek en önemli çeşit ekoturizmdir. Ekoturizm çevreye minimum zararla ve yerel halkın çıkarlarını koruyarak uygulanır. Dünya geneli bir problem olan sürdürülebilirlik için ekoturizm iyi bir kaynaktır. Bu çalışmanın amacı Orta Doğu ülkelerinin (Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Filistin, Irak, İran, İsrail, Katar, Kıbrıs, Kuveyt, Libya, Lübnan, Mısır, Suriye, Suudi Arabistan, Umman, Ürdün ve Yemen) ekoturizm olanaklarının incelenmesidir. Çalışmanın gerçekleştiği yer olan Orta Doğu; tarihi, kültürü, doğal güzellikleri ve konumu ile tüm medeniyetlerin beşiği konumundadır. Araştırmanın yöntemi nitel olup, ikincil veriler kullanılarak hazırlanmıştır. Tez kapsamındaki ülkeler birer birer ekoturizm bağlamında incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Tourism, which is a big sector all over the world and in Turkey, is increasing its importance each passing day. While this sector was developing, it also caused socio-economic and environmental damage, and this destruction led people to alternative species. The most known model of tourism is sea-sand-sun. The most important type to replace this model is ecotourism. Ecotourism is practiced with minimal harm to the environment and protecting the interests of local people. Ecotourism is a good resource for sustainability, which is a worldwide problem. The aim of this study is to examine the ecotourism possibilities of the Middle East countries(Bahrain, United Arab Emirates, Palestine, Iraq, Iran, Israel, Qatar, Cyprus, Kuwait, Libya, Lebanon, Egypt, Syria, Saudi Arabia, Oman, Jordan and Yemen). The Middle East, where the study took place; It is the cradle of all civilizations with its history, culture, natural beauties and location. The method of the research is qualitative and has been prepared using secondary data. The countries within the scope of the thesis were examined one by one in the context of ecotourism.