Arap Baharı'nın Türkiye ekonomisi üzerindeki etkileri
The impact of the Arap Spring on Turkish Economy
- Tez No: 604392
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ACAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Arap Baharı, Türkiye Ekonomisi, MENA, Dış Ticaret, İhracat, Arab Spring, Turkey's Economy, MENA, Foreign Trade, Export
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
Ortadoğu ve Kuzey Afrika'daki Arap halklar, yaşadıkları ekonomik, siyasi ve sosyal sorunlar nedeniyle ayaklanmışlar ve bu şekilde Arap Baharı adı verilen süreç başlamıştır. Arap Baharının yaşandığı coğrafyaya ve ülkelere bakıldığında, bu bölgedeki ülkelerin ekonomik, eko-stratejik, sosyolojik ve siyasal özellikleri 'Bahar'a yol açan nedenlerin başında gelmektedir. Arap Baharının arkasında her ne kadar bölge halklarının kendi haklı gerekçeleri olsa da, mevcut kırılganlıkları ve fay hatlarını harekete geçiren küresel güçlerin etkileri yadsınamaz. Ortaya çıkışının ardından adeta domino etkisiyle yayılan Arap Baharının oluşumunda etkisi olan ekonomik faktörler ülke içi nedenler açısından değerlendirildiğinde işsizlik, enflasyon, olumsuz yaşam koşulları, gıdaya ulaşmanın zor olması, yüksek fiyatlar, konut sorunları gibi hususların etkisinden söz edilebilir. 2010 yılında başlayan ayaklanmalar neticesinde pek çok ülkede iktidarlar değişmiş, iç savaşlar başlamış ve eskiye göre çok daha kötü sonuçlar ortaya çıkmıştır. Bu çalışmada Arap Baharının Türkiye üzerindeki ekonomik ve sosyal etkileri araştırılmıştır. Çalışma kapsamında Arap Baharı öncesinde, sırasında ve sonrasında Türkiye ile Baharın yaşandığı ülkeler arasındaki dış ticaret verilerine bakılmıştır. Elde edilen bulgulara göre Arap Baharının Türkiye turizm sektörü üzerinde canlandırıcı etkileri olduğu, inşaat sektörü üzerinde ise olumsuz etkilerinin olduğu tespit edilmiştir. Arap Baharı, petrol fiyatlarında artışa neden olduğundan Türkiye ekonomisine makro düzeyde olumsuz etki etmiştir. Genel olarak, Türkiye ekonomisinde fırsat maliyetlerine yol açmakla birlikte, dış ticaret bakımından Arap Baharının doğrudan olumsuz etkisi azdır. Ancak Suriye iç savaşından kaçıp Türkiye'ye sığınan mültecilerin ekonomik maliyeti oldukça yüksek olmuştur. Bu maliyet halen devam etmektedir.
Özet (Çeviri)
The Arab peoples in the Middle East and North Africa revolted due to the economic, political and social problems they experienced, and thus the process called Arab Spring started. When we look at the geography and countries in which the Arab Spring is experienced, we can say that the economic, eco-strategic, sociological and political characteristics of the countries in this region have caused revolts. Although the peoples of the region have their own justification behind the Arab Spring, the effects of global forces that mobilize the current vulnerabilities and fault lines cannot be denied. When the economic factors that have an impact on the formation of the Arab Spring, which is spread by domino effect after its emergence, are evaluated in terms of domestic reasons, it can be mentioned that the effects of unemployment, inflation, unfavorable living conditions, difficulty to reach food, and high prices and housing problems can be mentioned. As a result of the uprisings that began in 2010, the governments changed in many countries, civil wars started and much worse results followed than before. This study investigated the economic and social effects of the Arab Spring on Turkey. Fort his purpose we analyzed the data of foreign trade, before and after the Arab Spring, between Turkey and the countries that experienced the spring. According to the findings, the Arab Spring caused some refreshing effect on the Turkish tourism industry. On the contrary, we found negative effects on the construction sector. At the macro level the Arab Spring created negative effects on Turkey's economy due to the increases in oil prices. Overall, even though it caused some opportunity costs, the Arab Spring's direct negative impact on Turkey's foreign trade seems limited. However, the economic cost of the refugees fleeing the Syrian civil war has been quite high and is still ongoing.