The relationship between English language teachers' emotions and organizational and occupational commitment
İngilizce öğretmenlerinin duyguları ve kurumsal ve meslekli bağlılıkları arasındaki ilişki
- Tez No: 804767
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLİN DAĞDEVİREN KIRMIZI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Dil öğretimi, Öğretmen Duyguları, Öğretmenlerin kurumsal bağlılıkları, öğretmenlerin mesleki bağlılıkları, İngilizce öğretmenleri, Language teaching, Teachers' Emotions, English Teachers' Organizational Commitment, English Teachers' Occupational Commitment, English Language Teachers
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Başkent Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Öğretimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu çalışma, Ankara, Türkiye'deki ilkokul, ortaokul ve lise İngilizce öğretmenlerinin duyguları ile kurumsal ve mesleki bağlılıkları arasındaki ilişkiyi incelerken, cinsiyet, yaş ve mesleki deneyim gibi değişkenleri de dikkate almaktadır. Bu çalışmada karma yöntem kullanılmıştır. Toplam 205 İngilizce öğretmeni çevrim içi olarak anketleri doldurarak bu çalışmaya katıldı. Nicel veriler için, Chen (2016) tarafından geliştirilen“Öğretmen Duygu Envanteri (TEI)”ve Meyer ve arkadaşları (1993) tarafından geliştirilen“Kurumsal ve Mesleki Bağlılık Ölçeğinin Duygusal, Sürekli ve Normatif Adaptasyonu”kullanılmıştır. Toplanan veriler, katılımcılar için puanlar sağlamak için tanımlayıcı istatistikler kullanılarak SPSS yazılım paketiyle analiz edilmiştir. Nitel verilerle ilgili olarak, 16 katılımcı, duyguları ile örgütsel ve mesleki bağlılık düzeyleri arasındaki bağlantıya ilişkin görüşlerini detaylandırmak için kendilerine yönelik açık uçlu ve ardından ek soruların sorulduğu bir görüşmeye katıldılar. Sonuçlar, nicel verilerin İngilizce öğretmenlerinin duyguları ile kurumsal ve mesleki bağlılıkları arasında cinsiyetleri, yaşları veya mesleki deneyimleri açısından istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olmadığını gösterdi. Bununla birlikte, kadın katılımcılar, duyguları açısından erkek katılımcılara göre daha yüksek düzeyde neşeli olduklarını bildirdiler. Nitel verilere dayanarak, öğretmenlerin duygularının öğrenciler, meslektaşlar, okul yönetimi ve öğrencilerin aileleri gibi faktörler tarafından olumlu veya olumsuz şekilde etkilendiği bulunmuştur. Ayrıca, öğretmenlerin kurumsal ve mesleki bağlılık düzeyi genellikle okuldaki diğer öğretmenlerle kurdukları ilişkilerin kalitesi, öğrencilerle olumlu ilişkileri ve yönetimden aldıkları takdir düzeyiyle bağlantılıdır. Dolayısıyla İngilizce öğretmenlerinin duyguları ile örgütsel ve mesleki bağlılık düzeyleri arasında bir bağlantı olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The study examined the relationship between primary, middle, and high school English language teachers' emotions and their organizational and occupational commitment, considering variables such as, gender, age and professional experience in Ankara, Turkey. This study employed a mixed-methods approach. A total of 205 EFL teachers participated in this study by completing the questionnaires online. For quantitative data, The Teacher Emotion Inventory (TEI)“ Chen (2016) and ”An adaptation of The Affective, Continuance, and Normative Organizational and Occupational Commitment Scales" (Meyer et al., 1993) were used. The collected data was analyzed using the SPSS software package, with descriptive statistics used to provide scores for the participants. Since the measurements did not conform to normal distributions, tests like Kruskal Wallis and Mann Whitney Uwere employed to examine the relationship between parameters. Regarding the qualitative data, 16 participants volunteered to participate in an interview where they were asked open-ended questions, followed by additional questions, to elaborate on their opinions regarding the connection between their emotions and their level of organizational and occupational commitment. The results show that the quantitative data revealed that there was no statistically significant correlation between the emotions of English language teachers and their level of organizational and occupational commitment, according to their gender, age, or years of experience in the profession. However, female participants reported higher levels of joy compared to male participants in terms of their emotions. Based on the qualitative data, it was found that teachers' emotions were primarily influenced positively or negatively by factors such as students, colleagues, school administration, and students' families. Furthermore, teachers' level of institutional and professional commitment was generally linked to the quality of relationships they formed with other teachers in the school, their positive rapport with students, and the level of appreciation they received from the administration. Therefore, it was concluded that there is a connection between the emotions of English teachers and their level of organizational and occupational commitment.