Psikolojik sermaye ve C tipi kişiliğin bağlamsal performans üzerindeki etkileri
The effects of psychological capital and C type personality on contextual performance
  1. Tez No: 804831
  2. Yazar: ECEM AZAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. METİN KAPLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Psikolojik Sermaye, C Tipi Kişilik, Bağlamsal Performans, Psychological Capital, Type C Personality, Contextual Performance
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu araştırmanın amacı, psikolojik sermaye ve C tipi kişiliğin bağlamsal performans üzerindeki etkilerin analiz etmektir. Araştırmanın örneklemi otel işletmelerinde çalışan400 personel oluşturmaktadır. Regresyon analizi sonuçlarına göre; psikolojik sermayenin bağlamsal perfromans üzerinde anlamlı ve pozitif yönlü bir etkiye sahip olduğu saptanmıştır. Benzer şekilde psikolojik sermayenin alt boyutlarından iyimserlik, dayanıklılık, umut ve özyeterliliğin bağlamsal perfromans üzerinde anlamlı ve pozitif yönlü bir etkiye sahip olduğu saptanmıştır. Diğer yandan, C tipi kişiliğin bağlamsal perfromans üzerinde anlamlı ve pozitif yönlü bir etkiye sahip olduğu saptanmıştır. Benzer şekilde C tipi kişiliğin alt boyutlarından kendini feda etme, bağlamsal performans üzerinde anlamlı ve pozitif yönlü bir etkiye sahip olduğu saptanmıştır. Ancak, C tipi kişiliğin alt boyutlarından duygularını ifade edememenin, bağlamsal perfromans üzerinde istatiksel olarak anlamlı bir etkiye sahip olmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to analyze the effects of psychological capital and type C personality on contextual performance. The sample of the research consists of 400 personnel working in hotel enterprises. According to the results of the regression analysis; It has been determined that psychological capital has a significant and positive effect on contextual performance. Similarly, optimism, resilience, hope and self-efficacy, which are sub-dimensions of psychological capital, were found to have a significant and positive effect on contextual performance. On the other hand, it was determined that type C personality had a significant and positive effect on contextual performance. Similarly, self-sacrifice, one of the sub-dimensions of type C personality, has been found to have a significant and positive effect on contextual performance. However, it was determined that the inability to express emotions, one of the sub-dimensions of type C personality, did not have a statistically significant effect on contextual performance.