COVID-19 pandemisi döneminde 5 yaş üstü çocuklarda rotavirüse bağlı akut gastroenterit hastalık yükünün değerlendirilmesi
Evaluation of the rotavirus-associated acute gastroenteritis burden in children over 5 years of age during the COVID-19 pandemic
  1. Tez No: 804942
  2. Yazar: HASAN TUNÇ ŞARMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEVİN HATİPOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: COVID 19, Gastroenterit, Okullar, Pandemiler, Rotavirüs enfeksiyonları, Rotavirüsler, Çocuklar, COVID 19, Gastroenteritis, Schools, Pandemics, Rotavirus infections, Rotaviruses, Children
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Rotavirüse bağlı gastroenterit, dünya çapında çocuk ölümlerine yol açabilen ciddi bir hastalıktır. Bu çalışmada rotavirüse bağlı akut gastroenterit tanısı alan okul çağındaki hastaların sıklığını araştırmak ve COVİD-19 önlemlerine bağlı değişimini karşılaştırmak amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada 5-18 yaş grubundaki rotavirüse bağlı akut gastroenterit tanısı alan hastalar üç gruba ayrılarak (“Okullar Kapalı”,“Okullar Açık Pandemi Önlemi Var”ve“Okullar Açık Pandemi Önlemi Yok”) incelenmiştir. Tüm hastaların yaş, cinsiyet, rotavirüs aşılanma durumu, tedavinin nasıl gerçekleştirildiği (yatarak ya da ayaktan), biyokimyasal test sonuçları, aylara göre sonuçların dağılımları çalışma süresi boyunca kayıt altına alınmıştır. Elde edilen tüm veriler gruplar arasında istatistiksel olarak karşılaştırılmıştır. Bulgular: Çalışmaya dâhil edilen hastaların %63,1'i erkek ve yaş ortalaması 7.59 yıl olarak bulundu. Çalışmaya dahil edilen hastalarda CRP düzeyleri yüksek idi.“Okullar Açık Pandemi Önlemleri Yok”grubunda AST düzeyleri diğer gruplara göre anlamlı derecede yüksek idi. En az başvurunun 2020 yılında, en fazla başvurunun ise 2022 yılında yapıldığı tespit edildi. Sonuç: Pandemi kısıtlamalarının rotavirüse bağlı gastroenterit görülme sıklığını azalttığı tespit edilmiştir. Okul çağındaki çocukların kişisel hijyen konusunda daha fazla bilinçlendirilmesi COVİD-19'un yayılmasını önleyeceği gibi rotavirüs gastroenteritinin azaltılması için de yararlı olacaktır.
Özet (Çeviri)
Aim: Rotavirus-associated gastroenteritis is a serious disease that can lead to child deaths worldwide. In this study, we aimed to investigate the frequency of school-age patients diagnosed with rotavirus-associated acute gastroenteritis and to make a comparison during period. Materials and Methods: In this study, patients aged 5-18 years diagnosed with rotavirus-associated acute gastroenteritis were divided into three groups (''schools closed'', ''schools open with pandemic measures'' and ''schools closed without pandemic measures''). All patients' age, gender, vaccination status, treatment (inpatient or outpatient), biochemical test results, and distribution of results by month were recorded during the study period. Statistical analyses were performed to evaluate the collecteddata among the differemt groups. Results: Among the patients included in the study, 63,1% were male, and the mean age was 7.59 years. Findings revealed that the lowest number of admissions occurred in 2020, whereas the highest number was observed in 2022. High levels of C-reactive protein (CRP) were observed in the patients enrolled in the study. Notably, the group with schools open but without pandemic measures exhibited significantly higher levels of aspartate aminotransferase (AST) than the other groups. Conclusion: Pandemic restrictions have been found to reduce the incidence of rotavirus-associated gastroenteritis. Increasing awareness among school-age children about personal hygiene not only helps prevent the spread of COVID-19 but also proves beneficial in reducing the burden of rotavirus gastroenteritis.