Polikistik over sendromlu hastaların farklı vücut kitle indeksi (BMI) gruplarında angptl 3, 4, 8 ve oksidatif stres parametrelerinin değerlendirilmesi
Evaluation of angptl 3, 4, 8 and oxidative stress parameters in different body mass index (BMI) groups of patients with polycystic ovary syndrome
- Tez No: 805682
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET KAHRAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Polikistik over sendromu, Obezite, Vücut kitle indeksi, ANGPTL 3, Omentin-1, Leptin, IL-6, TNF-α, Polycystic ovary syndrome, Obesity, Body mass index, ANGPTL 3, Omentin-1, Leptin, IL-6, TNF-α
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Polikistik over sendromu (PKOS) üreme çağındaki kadınlarda en sık görülen kadın hastalığıdır. PKOS hiperandrojenizm, oligoovülasyon veya anovülasyon ve polikistik over ile karakterize oldukça heterojen bir endokrin bozukluktur; patogenezi tartışılmaya devam etmektedir. Çalışmamızda, PKOS patogenezinde obezitenin ve yağ metabolizmasının rolünü araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmaya, Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Merkezi Kadın Hastalıkları ve Doğum polikliniğine başvuran, üreme çağındaki (19-44 yaş) kadınlar dahil edildi. Rotterdam 2003 tanı kriterlerine göre PKOS tanısı almış gönüllü 30 kadın denek grubuna, sağlıklı gönüllü 30 kadın kontrol grubuna dahil edildi. Bu iki grup da kendi içerisinde Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) vücut kitle indeksi (BMI) sınıflandırmasına uygun şekilde normal kilolu, hafif kilolu ve obez olmak üzere 3 alt gruba ayrıldı. Hasta ve kontrol grubuna dahil edilen deneklerin yaş ve BKİ değerlerine göre dağılımları birbirileri ile uyumluydu. Tüm katılımcıların 8-10 saat açlık sonrası Tanita BC-601 cihazıyla boy, kilo, yağ, kas, su ve vücut kitle indeksi değerleri ve bir mezura yardımıyla bel çevresi ve kalça çevresi ölçülerek, bel/kalça oranı hesaplandı. Aynı kişilerden 8-10 saat açlık sonrası alınan serum örneklerinden; açlık glukozu, HOMA-IR, CRP, HbA1C, ALT, AST, GGT, Total Kolesterol, LDL, VLDL, HDL, Trigliserid, İnsülin, TSH, T3 ve T4 ölçümleri yapıldı. Rutin kan parametrelerinin yanı sıra ANGPTL 3, 4, 8, omentin-1, leptin, TNF- ve IL-6 düzeylerine bakıldı. PKOS grubunun bel/kalça ve CRP düzeyleri kontrol gurubuna göre anlamlı olarak yüksek, omentin-1 düzeyleri anlamlı olarak düşüktü. Normal kilolu PKOS grubunun normal kilolu kontrol grubuna göre bel/kalça, HOMA-IR, CRP, açlık insülin ve trigliserit düzeyleri anlamlı olarak yüksek, ANGPTL 8 düzeyleri anlamalı olarak düşük bulundu. Hafif kilolu PKOS grubunun hafif kilolu kontrol grubuna göre bel/kalça, CRP, trigliserit ve ANGPTL 3 düzeyleri anlamlı olarak yüksek, HDL, ANGPTL 8, omentin-1, leptin, IL-6 ve TNF-α düzeyleri anlamalı olarak düşük bulundu. Obez PKOS grubunun obez kontrol grubuna göre HDL, leptin ve IL-6 düzeyleri anlamlı olarak yüksekti. Obez PKOS grubunun ANGPTL 4 ve 8, omentin 1, leptin, IL-6, TNF-α düzeyleri obez olmayan (normal kilolu ve hafif kilolu) PKOS grubuna göre anlamlı olarak yüksekti.
Özet (Çeviri)
Polycystic ovary syndrome (PCOS) is the most common female disorder in women of reproductive age. PCOS is a highly heterogeneous endocrine disorder characterized by hyperandrogenism, oligoovulation or anovulation and polycystic ovary; its pathogenesis continues to be debated. In our study, we aimed to investigate the role of obesity and fat metabolism in the pathogenesis of PCOS. Women of reproductive age (19-44 years) who were admitted to the Gynecology and Obstetrics outpatient clinic of Afyonkarahisar Health Sciences University Application and Research Center were included in the study. Thirty volunteer women diagnosed with PCOS according to Rotterdam 2003 diagnostic criteria were included in the subject group and 30 healthy volunteer women were included in the control group. These two groups were divided into 3 subgroups as normal weight, slightly overweight and obese according to the World Health Organization (WHO) body mass index (BMI) classification. The age and BMI distributions of the subjects included in the patient and control groups were compatible with each other. After 8-10 hours of fasting, height, weight, fat, muscle, water and body mass index values of all participants were measured with Tanita BC-601 device and waist circumference and hip circumference were measured with a tape measure and waist/hip ratio was calculated. Fasting glucose, HOMA-IR, CRP, HbA1C, ALT, AST, GGT, Total Cholesterol, LDL, VLDL, HDL, Triglycerides, Insulin, TSH, T3 and T4 were measured from serum samples obtained after 8-10 hours of fasting. In addition to routine blood parameters, ANGPTL 3, 4, 8, omentin-1, leptin, TNF-α and IL-6 levels were measured. Waist/hip and CRP levels were significantly higher and omentin-1 levels were significantly lower in the PCOS group compared to the control group. Waist/hip, HOMA-IR, CRP, fasting insulin and triglyceride levels were significantly higher and ANGPTL 8 levels were significantly lower in the normal weight PCOS group compared to the normal weight control group. In the mildly overweight PCOS group, waist/hip, CRP, triglyceride and ANGPTL 3 levels were significantly higher, HDL, ANGPTL 8, omentin-1, leptin, IL-6 and TNF-α levels were significantly lower than in the mildly overweight control group. HDL, leptin and IL-6 levels were significantly higher in obese PCOS group compared to obese control group. ANGPTL 4 and 8, omentin 1, leptin, IL-6, TNF-α levels of obese PCOS group were significantly higher than non-obese (normal weight and slightly overweight) PCOS group.