Üniversite öğrencilerinin akademik erteleme üst biliş farkındalığı ve başarı yönelimleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
An investigation of the relationship between academic procrastination metacognition awareness and achievement goal orientations of university students
- Tez No: 805684
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜLEYMAN BARBAROS YALÇIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Akademik erteleme, Öğretmen adayı, Üst Bilişsel Farkındalık, Başarı Yönelimleri, Academic procrastination, Pre-service teacher, Metacognitive Awareness, Success Orientations
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Üniversite öğrencilerinin akademik erteleme davranışlarını önlemek akademik erteleme davranışlarıyla ilişkili faktörleri belirlemekten geçmektedir. Dolayısıyla akademik erteleme ile üst biliş farkındalığı ve başarı yönelimi arasındaki ilişkinin incelenmesi araştırmanın problem durumunu oluşturmaktadır. Amaç: Yapılan çalışmada Üniversite öğrencilerinin akademik erteleme, üst biliş farkındalığı ve başarı yönelimleri arasındaki ilişkilerin ortaya konulması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Üniversite öğrencilerinin, başarı yönelimi, üst biliş farkındalığı ve akademik ertelemeleri arasındaki ilişki, korelasyonel araştırmalar çerçevesinde Aralık 2022'de gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın evrenini Niğde ili Ömer Halisdemir Üniversitesi'nde eğitim gören 164 üniversite öğrencisi oluşturmuştur. Verilen toplanmasında Akademik Erteleme, Üst Biliş Farkındalığı ve Başarı Yönelimler ölçeği kullanılmıştır. Bulgular: Öğretmen adaylarının Üst bilişsel farkındalık düzeyleri ile düzenli ders çalışma ve akademik erteleme düzeyleri ile negatif yönlü anlamlı ilişki olduğu gözlenmiştir. Başarı yönelimleri düzeyleri ile akademik erteleme düzeyleri arasında anlamlı bir ilişkiye rastlanılmamıştır. Akademik erteleme düzeyleri ile Bildirimsel bilgi, Durumsal bilgi, Bilişin bilgisi, Planlama boyutu, Bilgi yönetimi, İzleme, Yardım alma, Değerlendirme, Bilişin düzenlenmesi ve Toplam Üst Bilişsel, Öğrenme yaklaşma ölçek puanı ile ölçek puanları arasında negatif yönlü; Performans kaçınma ölçek puanı ile ise pozitif yönlü bir ilişki olduğu saptanmıştır. Sonuç: Çalışmaya katılan öğretmen adaylarının üst bilişsel farkındalık düzeyleri ile düzenli ders çalışma ve akademik erteleme düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki olduğu gözlenmiştir. Öğretmen adaylarının akademik erteleme düzeyleri ile diğer ölçek puanları arasında anlamlı bir ilişki olduğu sonucu varılmıştır. Başarı yönelimleri ile akademik erteleme düzeyleri arasında ise anlamlı bir ilişkiye rastlanılmamıştır.
Özet (Çeviri)
Preventing university students' academic procrastination behaviors is based on determining the factors associated with academic procrastination behaviors. Therefore, examining the relationship between academic procrastination, metacognitive awareness and achievement orientation constitutes the problem situation of the research. Purpose: In the study, it was aimed to reveal the relationships between academic procrastination, metacognitive awareness and achievement orientations of university students. Materials and Methods: The relationship between university students' achievement orientation, metacognitive awareness and academic procrastination was carried out within the framework of correlational studies to November 2022. The population of the research consisted of 164 university students studying at Ömer Halisdemir University in Niğde. Academic Procrastination, Metacognitive Awareness and Success Orientations scale were used in data collection. Results: It was observed that there was a negative significant relationship between teacher candidates' metacognitive awareness levels and regular study and academic procrastination levels. No significant relationship was found between the levels of achievement orientations and the levels of academic procrastination. A negative correlation was found between the academic procrastination levels and the declarative knowledge, situational knowledge, knowledge of cognition, planning dimension, knowledge management, monitoring, getting help, evaluation, regulation of cognition, and total metacognitive, approach to learning scale scores and scale scores. It was determined that there is a positive relationship between academic procrastination levels and performance avoidance scale score. Conclusion: It was observed that there is a significant relationship between the metacognitive awareness levels of the teacher candidates participating in the study and the levels of regular study and academic procrastination. It was concluded that there is a significant relationship between the academic procrastination levels of teacher candidates and other scale scores. No significant relationship was found between achievement orientations and academic procrastination levels.