Yeni atanmış beden eğitimi ve spor öğretmenlerinin teknolojik pedagojik alan bilgisinin incelenmesi
Investigation of technological pedagogical content knowledge of newly recruited physical education and sports teachers
- Tez No: 805885
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KIVANÇ SEMİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Spor, Education and Training, Sports
- Anahtar Kelimeler: Beden Eğitimi ve Spor, Teknolojik ve Pedagojik Alan Bilgisi Meslekte İlk Yıl Deneyimi, Physical Education and Sports, Technological and Pedagogical Field Knowledge, First Year Experience İn The Job
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Giresun Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Amaç: Yeni atanmış beden eğitimi ve spor öğretmenlerinin teknolojik pedagojik alan bilgisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu araştırmada karma yöntem desenlerinden yakınsayan paralel desen kullanılmıştır. Yeni atamalarla göreve başlamış 162 beden eğitimi ve spor öğretmeni gönüllü olarak katılmıştır. Araştırmada veri toplamak için nicel kısımda Schmidt ve meslektaşları tarafından 2009 yılında geliştirilen, Semiz ve İnce tarafından 2012 yılında Türkçeye uyarlanan Teknolojik Pedagojik Alan Bilgisi Anketi kullanılmıştır. Nitel kısımda ise yapılandırılmış görüşme sorularıyla veriler toplanmıştır. Nicel verilerin analizinde SPSS programından yararlanılırken nitel kısımda görüşme kayıtlarının çözümlemesi yapılarak elde edilen sonuçlar, MAXQDA programı ile tematik içerik analizi yapılarak kategorize edilmiştir. Bulgular: Nicel kısımda şu sorulara cevap aranmıştır; 1. Soru: Yeni atanmış beden eğitimi ve spor öğretmenlerinin TPAB düzeyleri nedir? 2. Soru: Yeni atanmış beden eğitimi ve spor öğretmenlerinin TPAB düzeyleri yaşlarına ve cinsiyetlerine göre farklılaşmakta mıdır? Nitel kısımda ise tematik içerik analizi sonucunda toplam üç ana başlık altında bulgular raporlanmıştır. Bunlar sırasıyla; Hizmet öncesi deneyimleri, Hizmet içi deneyimleri ve Mesleki Öğrenme olarak sıralanmaktadır. Sonuçlar: Bu çalışmada mesleğe yeni başlamış beden eğitimi ve spor öğretmenlerinin teknolojik pedagojik alan bilgisi belli başlı konularda incelenip raporlanmıştır. Karşılaşılan sınırlılıklara öneriler kısmında yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose: It was aimed to examine the technological pedagogical content knowledge of newly appointed physical education and sports teachers. Materials and Methods: In this research, convergent parallel design, one of the mixed method designs, was used. A total of 162 newly appointed physical education and sports teachers participated voluntarily. In the quantitative part of the study, the Technological Pedagogical Content Knowledge Questionnaire developed by Schmidt and colleagues in 2009 and adapted into Turkish by Semiz and İnce in 2012 was used to collect data. In the qualitative part, data were collected with structured interview questions. While SPSS program was used in the analysis of quantitative data, the results obtained by analyzing the interview records in the qualitative part were categorized by thematic content analysis with MAXQDA program. Results: In the quantitative part, answers to the following questions were sought; Question 1. What are the TPACK levels of newly appointed physical education and sports teachers? Question 2. Do the TPACK levels of newly appointed physical education and sport teachers differ according to their age and gender? In the qualitative part, as a result of thematic content analysis, findings were reported under three main headings. These are respectively; Pre-service experiences, In-service experiences and Professional Learning. Conclusion: In this research, the technological pedagogical content knowledge of physical education and sports teachers who have just started their profession was examined and reported on certain topics. The limitations encountered are included in the recommendations section.