Üniversite öğrencilerinin sosyal destek algıları ile boş zaman katılımını engelleyen faktörlerin incelenmesi
Investigation of university students' social support perceptions and factors that prevent the participation of leisure
- Tez No: 806034
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖZDE YETİM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Boş Zaman Engelleri, Öğrenci, Sosyal Destek, Leisure Constraints, Student, Social Support
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muş Alparslan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Eğitimi Anabiilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu araştırmanın amacı üniversite öğrencilerinin sosyal destek algıları ile boş zaman katılımını engelleyen faktörlerin incelenmesidir. İlişkisel tarama modelinde gerçekleştirilen araştırmanın çalışma grubunu Sakarya ilinde üniversite öğrencisi olan ve tesadüfi yöntemle seçilen 582 (321 kadın, 261 erkek) öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada veriler“Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği”,“Boş Zaman Engelleri Ölçeği-18”ve kişisel bilgi formu ile toplanmıştır. Toplanan verilere betimsel istatistikler, bağımsız gruplar t-testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ve pearson korelasyon analizi uygulanmıştır. Araştırma bulgularına göre öğrencilerin sosyal destek puanlarının gelir düzeyi durumuna göre anlamlı bir farklılık tespit edilmiştir. Öğrencilerin boş zaman engelleri puanlarında ise; cinsiyet, sınıf değişkeni ve gelir durumuna göre anlamlı bir farklılık tespit edilmiştir. Algılanan sosyal destek düzeyleri ile boş zaman katılım engelleri arasında ilişki analizi sonucunda boş zaman katılım engelleri ile algılanan sosyal destek düzeyleri aile ve özel bir insan alt boyutları ile birey psikolojisi alt boyutu arasında düşük düzeyde pozitif yönlü anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Ek olarak aile ve arkadaşlar alt boyutları ile tesis alt boyutu arasında düşük düzeyde pozitif yönlü anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Sonuç olarak, kişinin algıladığı sosyal desteğin azalmasıyla, boş zaman katılımı da olumsuz şekilde etkilenmektedir. Öğrencilerin boş zamanlarını daha iyi geçirebilmesi için sosyal destek algılarının yüksek olması gerektiği düşünülmektedir. Sosyal destek aracılığı ile öğrencilerin boş zamana yönelik sosyal aktiviteleri desteklenmeli ve öz güvenleri güçlendirmelidir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine university students' perceptions of social support and the factors that prevent leisure participation. The study group of the research, which was carried out in the relational survey model, consists of 582 (321 female, 261 male) students who are university students in Sakarya province and selected by random method. The data were collected with“Multidimensional Scale of Perceived Social Support”,“Leisure Constraints Scale-18”and personal information form. Descriptive statistics, independent groups t-test, one-way analysis of variance (ANOVA) and pearson correlation analysis were applied to the collected data. According to the research findings, a significant difference was found in students' social support scores according to income level. In the leisure constraints scores of the students; a significant difference was found according to gender, class variable and income status. As a result, as a result of the relationship analysis between perceived social support levels and leisure participation constraints, a low level positive significant relationship was found between leisure participation constraints and perceived social support levels, family and a special person sub-dimensions and individual psychology sub-dimension. In addition, a low level positive significant relationship was found between the family and friends sub-dimensions and the facility sub-dimension. As a result, leisure participation is negatively affected by the decrease in perceived social support. It is thought that social support perceptions should be high in order for students to spend their free time better. Social activities of students for leisure time should be supported and their self-confidence should be strengthened through social support.