Ruminant abomasum'larında bazı intermediyer filamanların dağılımı
Distribution of some intermediate filaments in ruminant abomasum
- Tez No: 806276
- Danışmanlar: PROF. DR. M. AYDIN KETANİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Veteriner Hekimliği, Histology and Embryology, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Abomasum, İnek, İntermediyer Filaman, Keçi, Koyun, Laminin
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Amaç: Bu çalışma; inek, koyun ve keçilerin abomasum'larında sitokeratin 8/18/19, vimentin, desmin, periferin, nestin ve laminin proteinlerinin dağılımlarını incelemek ve bu dağılım paterninin türlere göre farklılık arz edip etmeyeceğini ortaya koymak amacıyla tasarlandı. Gereç ve Yöntem: Diyarbakır bölgesindeki bazı özel kesimhanelerden 24 aylık 24 adet inek, 12 aylık 20'şer adet koyun ve keçi abomasum'u temin edildi. Temin edilen abomasum organlarından kardiya, fundus ve piloris bölgelerinden olmak üzere parçalar alındı. Alınan dokular %10'luk formol-alkol solüsyonunda 18 saat süreyle tespit edildikten sonra rutin histolojik aşamalardan geçirilerek parafinde bloklandı. Hazırlanan parafin bloklarından alınan 5 µm'lik seri kesitlere; genel histolojik yapı için Crossman's Triple boyaması, IF ve laminin dağılımını saptamak için de immunohistokimya boyama yapıldı. Bulgular: Yaptığımız immunohistokimyasal çalışmada analizi yapılan tüm proteinlerin de abomasum'da dağılım gösterdiği ve yoğunluk derecelerinin farklılık arz ettiği görüldü. Sitokeratinlerin görece diğer parametrelerden daha zayıf reaksiyon gösterdiği, en yoğun olarak da periferin proteininin mevcut olduğu gözlendi. Sonuç: Sonuç olarak; epitel orijinli sitokeratinlerin, mezoderm hücre kökenli vimentinin, kas hücresi orijinli desminin, periferik sinir sistem hücresi orijinli periferinin, merkezi sinir sistem hücresi kökenli nestinin ve bazal membran glikoproteini lamininin abomasum'da farklı bölgelerde farklı yoğunluklarda olacak şekilde, özellikle de parietal hücrelerde yoğun olarak mevcut olduğu görüldü. Tüm bunlar; abomasum'un, IF'ler ve laminin tarafından desteklendiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was designed to examine the distribution patterns of cytokeratin 8/18/19, vimentin, desmin, peripherin, nestin, and laminin proteins in the abomasum of cows, sheep, and goats, and to determine whether these distribution patterns vary among species. Material and Method: 24 cows of 24 months, 20 sheep and goats of 12 months each were obtained from some private slaughterhouses in the Diyarbakir region. Tissue samples were collected from the acquired abomasum organs' cardiac, fundus, and pyloric regions. The collected tissues were fixed in a 10% formalin-alcohol solution for 18 hours, followed by routine histological processing and embedding in paraffin blocks. Serial sections of 5 µm thickness were prepared from the paraffin blocks. Triple staining was performed for general histological analysis, while immunohistochemical staining was conducted to determine the distribution of IF and laminin. Results: According to the immunohistochemical analysis conducted, it was observed that a total of eight parameters showed distribution in the abomasums of all three species, and their intensity levels varied. It was observed that cytokeratins exhibited relatively weaker reactions compared to other parameters, while peripherin protein was found to be present most intensely. Conclusion: In conclusion, it was observed that epithelial-origin cytokeratins, mesoderm cell-derived vimentin, muscle cell-origin desmin, peripheral nervous system cell-origin peripherin, central nervous system cell-origin nestin, and basal membrane glycoprotein laminin were present in different regions of the abomasum with varying intensities, particularly abundantly in the parietal cells. All of these findings indicate that the abomasum is supported by IFs and laminin. Key Word: Abomasum, Cattle, Intermediate Filament, Goat, Laminin, Sheep