Süt dişi amputasyon tedavilerinde kullanılan farklı biyomateryallerin klinik ve radyografik olarak karşılaştırılması
Clinical and radiographic evaluation of different pulpotomy materials in primary teeth
- Tez No: 806316
- Danışmanlar: DOÇ. DR. PINAR DEMİR
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Amputasyon, CEM, Ferrik Sülfat, MTA, Theracal PT, CEM, Ferric Sulfate, MTA, Pulpotomy, Theracal PT
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
Amaç: Bu çalışmada, Ferrik Sülfat, MTA, CEM ve Theracal PT gibi her biri farklı avantaj ve dezavantajlara sahip biyomateryallerin amputasyon tedavisindeki etkinliğinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Örneklem grubu Ağustos 2021- Mart 2022 tarihleri arasında İnönü Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Pedodonti kliniğine başvuran 4 ile 9 yaş arası hastaların geri dönüşümlü pulpitis belirtileri gösteren, restore edilebilir dişlerinden seçilmiştir. 4 farklı materyal grubuna rasgele dağıtılan toplam 140 diş üzerinde yürütülen çalışmada hastalar tedavinin 3, 6, 9, ve 12. aylarında takip randevuları için çağırılmıştır. Bulgular: 12 ay sonunda klinik olarak en başarılı materyal FS (%100) iken bunu sırasıyla CEM (%96.6), MTA (%90.9) ve Theracal PT (%69) takip etmiştir. Theracal PT, FS ve CEM'den anlamlı derecede başarısız bulunmuştur (p0.05). Süt molar diş çeşidi, dişin bulunduğu çene ve restorasyon çeşidi başarı ile ilişkili bulunmamıştır. Sonuç: Son yıllarda tanıtılan Theracal PT'nin amputasyon tedavilerindeki klinik sonuçlarına ilişkin veriler çok kısıtlıdır. Bu çalışma, amputasyon tedavisinde Ferrik Sülfat, MTA ve CEM kullanımının başarılı bulunduğu ancak Theracal PT'nin daha düşük başarı oranları sergilediği sonucuna varmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, the aim was to evaluate the efficacy of biomaterials such as Ferric Sulfate, MTA, CEM and Theracal PT, each of which has properties, in pulpotomy treatment. Material and method: The sample group was selected from patients aged 4 to 9 years, who applied to the Inonu University Faculty of Dentistry between August 2021 and March 2022. The teeth were restoreable and had signs of reversible pulpitis. The study was conducted on a total of 140 teeth randomly distributed into 4 different material groups, patients were called for follow-up appointments at the 3rd, 6th, 9th, and 12th months. Results: At the end of 12 months, clinically, the most successful material was FS (100%), followed by CEM (96.6%), MTA (90.9%) and Theracal PT (69%). TC was found to be significantly unsuccessful compared FS and CEM (p0.05). The type of molar, the arch type and the type of restoration were not associated with success. Conclusion: Data on the clinical outcomes of Theracal PT, which has been introduced in recent years, in pulpotomy treatments is very limited. This study concluded that Ferric Sulfate, MTA, and CEM were successful in pulpotomy treatment, but Theracal PT exhibited lower success rates.