Niccolo Machiavelli ve Thomas Hobbes'un politika alanındaki düşünceleri
Thoughts of Niccolo Machiavelli and Thomas Hobbes in the field of politics
- Tez No: 806323
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Machiavelli, devlet, Hobbes, hukuk, doğa durumu, Machiavelli, state, Hobbes, law, state of nature
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erzurum Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sistematik Felsefe ve Mantık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 164
Özet
Bu çalışmanın amacı, modern dönemin mihenk taşı niteliğinde olan Rönesans Dönemi'nin siyasi bağlamda pesimist düşünürü Niccolo Machiavelli ile 17. yüzyıl İngilteresinin alengirli döneminde yaşamış olan Thomas Hobbes'un politika alanındaki homotetik fikirlerinin analizidir. İki ana bölümden oluşan çalışmanın ilk bölümü Niccolo Machiavelli özelinde yürütülmüştür. Gerek coğrafi konumundan dolayı gerekse İtalya coğrafyasında bu dönemde yaşanılan sosyal ve siyasi olaylardan dolayı başlayan Rönesans hareketinin akabinde, ekonomik, politik ve askeri alanlarda birçok dengenin değiştiğini söyleyebilmek mümkündür. Bu dönemde, bahsi geçen coğrafyanın içine doğmuş olan Machiavelli'de değişen dengelerde ağırlığını klasik dönemden yana değil de modern dönem lehine kullanmış olan düşünürlerden biridir. Mevcut dönemde var olan umarsız İtalya coğrafyasını, ancak oportünist eylemlerle yıkılabileceğini düşünen, gaye olarak ise İtalya coğrafyasında ulus devleti kurmayı amaçlayan, aktif ve pasif politik yaşantısı boyunca bu doğrultuda eserler ve nasihatler vererek bu amacını gerçekleştirmeye çalışan bir siyaset adamıdır. Çalışmamızda Niccolo Machiavelli'nin hükümet, devlet, lider ve ordu hakkında detaylı açıklamalarda bulunulmuş, onun düşünceleri ayrıntılı bir biçimde açıklanmaya çalışılmıştır. Çalışmanın ikinci bölümü Thomas Hobbes özelinde yürütülmüştür. 17. yüzyıl İngiltere'sinde, politik bağlamda yaşanan anlaşmazlıklar, doğrudan askeri minvale taşınmıştır. Bu durumun akabinde bahsi geçirilen yüzyılda İngiltere coğrafyası, üç farklı iç savaşa şahitlik etmiştir. Bu çetrefilli bölge içerisine doğan Thomas Hobbes'ta ortaya attığı siyasi düşüncelerini doğal olarak bu olaylar ile paralelize ederek insani ve siyasi fikirlerini pesimist ve karamsar bir çerçevede sergilemiştir. Çalışmada öncelikli olarak Thomas Hobbes'un içine doğduğu coğrafyanın alengirli yapısından bahsedilmiş olup akabinde doğa durumundaki insanın potansiyel kötülüğüne değinilmiş, nihayetinde sözleşme, devlet, hukuk ve şiddet gibi kavramlara yer verilip, Thomas Hobbes'un politika anlayışı açıklanmaya çalışılmıştır. Belirtilen düşünürlerin görüşleri, öncelikli olarak birinci elden kaynakların incelenmesinin paralelinde mevcut teze aktarılmıştır. Çalışmanın ana bölümlerinde devlet, lider, ordu gibi politik yapıda var olması gereken etkenler, her iki düşünür açısından incelenmiş, nihayetinde Machiavelli ve Hobbes'un buluştuğu ortak noktalar belirtilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to analyze the homothetic ideas in the field of politics of Niccolo Machiavelli, the pessimist thinker of the Renaissance Period, which is the cornerstone of the modern period, and Thomas Hobbes, who lived in the tricky period of 17th century England. The first part of the study, which consists of two main parts, was carried out specifically for Niccolo Machiavelli. It is possible to say that many balances in economic, political and military fields have changed after the Renaissance movement, which started due to both its geographical location and the social and political events experienced in this period in Italy. In this period, Machiavelli, who was born into the aforementioned geography, is one of the thinkers who used his weight in favor of the modern period, not the classical period, in the changing balances. He is a politician who thinks that the desperate Italian geography that exists in the current period can only be destroyed by opportunist actions, aims to establish a nation state in Italy as a goal, and tries to achieve this goal by giving works and advices in this direction throughout his active and passive political life. In our study, detailed explanations of Niccolo Machiavelli's government, state, leader and army were made and his thoughts were tried to be explained in detail. The second part of the study was carried out specifically for Thomas Hobbes. In 17th century England, the disagreements in the political context moved directly to the military. After this situation, the geography of England witnessed three different civil wars in the mentioned century. Born in this complicated region, Thomas Hobbes naturally paralleled his political thoughts that he put forward with these events and displayed his humanitarian and political ideas in a pessimistic and pessimistic framework. In the study, first of all, the tricky structure of the geography in which Thomas Hobbes was born was mentioned, then the potential evil of man in the state of nature was mentioned, and finally, concepts such as contract, state, law and violence were included and Thomas Hobbes' understanding of politics was tried to be explained. The opinions of the mentioned thinkers have been transferred to the present thesis in parallel with the examination of first-hand sources. In the main parts of the study, the factors that should exist in the political structure such as the state, the leader, the army were examined in terms of both thinkers, and finally the common points where Machiavelli and Hobbes met were tried to be determined.