Exploring hybridity and multiculturalism in Zadie Smith's novels White Teeth and On Beauty
Zadie Smith'in White Teeth ve On Beauty başlıklı romanlarında melezleşme ve çok kültürlülük
  1. Tez No: 806409
  2. Yazar: AHMED ALAA HASSAN AL-ATTABI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OLGAHAN BAKŞİ YALÇIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Göç, kültürel melezleşme, çok kültürlülük, iletişim, Zadie Smith, Postcolonialism, Immigration, Hybridization, Multiculturalism, Zadie Smith
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Özellikle İkinci Dünya Savaşı sonrasında güneşin hiç batmadığı ülke Birleşik Krallık'ta oluşan güç kaybı neticesinde, eskiden kolonize edilmiş toplumların egemenliklerini kazanmalarıyla göç dalgaları ivme ve ağırlık kazanmıştır. Çok kültürlü ve melez bir kimlik kazanan Londra şehrinde ırk, din ve etnisite ayrımcılığı gibi farklı sorunlar göçmen gruplar arasında boy göstermeye başlamıştır. Göçmenlerin yeni bir kültürel çevreye adım atmaları entegrasyon, kimlik krizi, melezleşme, ve çok kültürlülük gibi problemli mefhumlara yol açmıştır. Bu çalışma, çok kültürlü melez bir yazar olarak tanımlanan Zadie Smith'in White Teeth ve On Beauty eserlerini incelemektedir. Melezlik, kimlik krizi, ötekilik, ve bu mefhumların müşterek tabanları bu çalışmada yer almaktadır. Söz konusu eserlerin karakterlerinin içinde bulunduğu entegrasyon süreci, doğal olarak kültürel melezleşmeye neden olmuştur. Maruz kalınan baskı,“arada kalmışlık”ve diğer belli başlı krizler, karakterlerin sahip oldukları gerekli değerleri ve bulundukları çevrenin ayrımcı doğası arasındaki ikilemden doğmaktadır. Kendi içkin kimliklerinin üretimini mümkün kılan değerler eserlerde vurgulanmaktadır. Dolayısıyla, bu çalışmada kimlik oluşumunu – özellikle çok kültürlü ve melez toplumlarda– etkileyen unsurlara ışık tutulmaktadır. Sonuç olarak, ırklar, cinsiyetler, sınıflar ve nesiller arası iletişimsizliğin insan yaşamını olumsuz anlamda karmaşıklaştırdığı bu eserler aracılığıyla bu tezde ortaya konmaktadır. Bu iletişimsizlik, gençleri rol modellerinden yoksun bırakan ve kendi kimliklerini, kökenlerini, toplumsal konumlarını sorgulamalarına yol açan bir sorundur. İnsanların deneyimlediği iletişim sorunu ve kaos, gerçek yaşam ile ideolojilerin arasındaki bağlantı eksikliğinden kaynaklanmaktadır
Özet (Çeviri)
The impact of the immigration waves, specifically gaining acceleration after World War II, from earlier colonized societies that gained sovereignty due to the power loss in the United Kingdom, the empire on which the sun never sets; England, especially London. As a result, this city has turned into a multicultural hybrid configuration. In this sense, the immigrant groups faced various problematic issues such as race, religion, and color discrimination. Setting foot in a new cultural environment also led to such problematical concepts as integration, identity crisis, hybridity, and multiculturalism. Hybridity, identity crisis, otherness, and in-between concepts have been used as a baseline. This study explores the literary works, White Teeth and On Beauty by Zadie Smith, who is identified as a multicultural hybrid author. On the other hand, the technique of hybridization of characters in the aforesaid literary work comes out as a natural development of the integration, the character's oppressions, 'in-betweenness' and crises have undergone as a result of the dilemma between the necessitated values, discriminating attitudes of the environment in which they dwell on. The values generating their own inherent identities are emphasized. This study will focus on the factors that affect identity formation, notably in multicultural hybrid societies. It will be concluded that miscommunication between races, genders, classes, and generations complicates life, as shown in these selected novels. It leaves the youth without a role model, causing them to search for their identity, roots, and place in society. The communication issue and chaos in people's lives stem from the disconnection between real life and ideologies.