Örgütsel iklim ile iş doyumu arasındaki ilişki: Ege Üniversitesi üzerine bir araştırma
The relationship between organizational climate and job satisfaction: A research on Ege University
  1. Tez No: 806500
  2. Yazar: BERK ÖZDAVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MÜJDE KER DİNCER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel Kültür, Örgütsel iklim, İş doyumu, Organizational Culture, Organizational Climate, Job Satisfaction
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kurumsal İletişim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Günümüzün gelişen kurumsal dünyasında örgütlerin, kendi varlıklarını ortaya koyan vizyon-misyon, değerler ve kültürel sembollerinin sahip oldukları en değerli yapıtaşları olarak nitelendirilen personellerinin tarafından da benimsemeleri gerekmektedir. Bu doğrultuda hareket eden örgütler varlıklarını devam ettirebilme ve başarı sağlayabilme şansı elde edebilmektedir. Örgütler, sahip oldukları mevcut kültür ve iklimleri sayesinde üyelerinin iş doyumlarını sağlama ve sonucunda kendi amaçlarına yönelik çalışmaya sevk edebilmektedir. Toplumsal hayatın ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi ile, kurumlarda çalışan personeli eğitim geçmişleri arasında olumlu bir bağlantı bulunmaktadır. Söz konusu personelleri yetiştirip çalışma yaşamına hazırlayan yükseköğretim kurumlarının kalitesi, görev alan akademik personelin yetkinliği ve iş doyumu noktasında önem arz etmektedir. Konu çerçevesinde üniversite kurumunun gelişim odaklı sahip olduğu değerlerden oluşan örgütsel iklim ortamında görev alan akademisyenler, belirlenen ortak hedeflerin gerçekleşmesi yönünde bir çaba sarf edebilmektedir.“Örgütsel İklim ile İş Doyumu Arasındaki İlişki: Ege Üniversitesi Üzerine Bir Araştırma”başlıklı tez ile hedeflenen, seçilen yükseköğretim kurumunun örgütsel ikliminin, kurumda görev alan akademik personellerin görev yaptıkları fakültelere, görev unvanlarına, yaş, cinsiyet ve medeni durum gibi demografik özelliklerine göre iş doyumuna etkisini ortaya koyabilmek amaçlanmaktadır. Araştırma evrenini Ege Üniversitesine bağlı olan 18 fakültede görev yapan unvanı fark etmeksizin akademisyenler oluşturmaktadır. Seçilen örneklem grubunu temsil etmesi yönünden olasılıksız örnekleme yöntemlerinden kartopu örnekleme yöntemi seçilmiş, toplamda 113 kişiye anket uygulanmıştır. Araştırma verilerinin çözümlenmesi amacıyla SPSS 26.0 ve AMOS 24.0 programları kullanılmıştır. Anket yöntemi ile gerçekleştirilen ölçmelere geçerlik ve güvenilirlik analizleri, doğrulayıcı faktör analizi, çoklu regresyon analiz testi, t ve F fark testleri uygulanmıştır. Verilerin analiz edilmesi sonucu örgütsel iklimin iş doyumu üzerinde anlamlı etkisi olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In today's developing corporate world, organizations need to adopt the vision-mission, values and cultural symbols according to the choices of their personnel, who are the most valuable building blocks they have. By doing this organizations have the chance to maintain their existence and achieve success at this rate. Organizations, thanks to their existing culture and climate, maybe be able to provide their members with job satisfaction and as a result, lead them to work for their own goals. There is a positive correlation between the improvement of social life and working conditions and the educational background of the personnel working in the organizations. Hence The education quality of higher education institutions that these personnel are graduated from also, prepare them for working life, overall competence in life, the job satisfaction of the academic personel gains importance. Academicians who work in the organizational climate environment, which consists of the development-oriented values of the institution, can make a joint effort to achieve the goals. With the thesis titled“The Relationship Between Organizational Climate and Job Satisfaction: A Research on Ege University”, is to evaluate the effect of organizational climate on job satisfaction of academic staff in the institution is intended according to their faculties, job titles, demographic and professional characteristics such as age, gender and marital status. The research population consists of academicians, regardless of their title, who work in 18 different faculties of Ege University. Snowball sampling method, which is one of the non-probabilistic sampling methods in terms of universe representation, was chosen and a total of 113 academicians were surveyed. Analysis of research data was carried out by using SPSS 26.0 and AMOS 24.0 programs. Validity and reliability analysis, confirmatory factor analysis, multiple regression analysis test, t and F difference tests were applied to the measurements made with the questionnaire method. As a result of the analysis of the data, it was concluded that organizational climate has a significant effect on job satisfaction.