Salvia Nemorosa bitkisinin bazı fizyolojik ve biyokimyasal parametreleri üzerine elisitörlerin etkisi
Effect of elisitors on some physiological and biochemical parameters in Salvia Nemorosa
- Tez No: 806617
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ PINAR ORCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Botanik, Botany
- Anahtar Kelimeler: AgNP, antioksidan, MDA, MeJA, prolin, Salvia nemorosa L, AgNP, antioxidant, MDA, MeJA, proline, Salvia nemorosa L
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Batman Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Botanik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Bu tez çalışmasında NaCI stres faktörüne maruz bırakılan Salvia nemorosa L. bitkisinde biyotik ve abiyotik elisitörlerin (AgNP ve MeJA) fotosentetik pigment içeriği, lipid peroksidasyonu derecesi, prolin içeriği, toplam fenolik ile flavonoid madde içerikleri ve toplam antioksidan aktivite üzerinde yarattığı etkiler değerlendirilmiştir. Bu amaçla saksılara ekimi yapılan tohumlar belirli bir büyüklüğe eriştikten sonra 100 mM NaCI içeren ¼ Hoagland besin çözeltisi ile 10 gün boyunca sulanmıştır. Bu sürenin sonunda saksılar;“Kontrol, 100 mM NaCI, 100 mM NaCI + 50 µM MeJA, 100 mM NaCI + 10 µM AgNP ve 100 mM NaCI + 50 µM MeJA + 10 µM AgNP”olacak şekilde beş gruba ayrılmış ve 10. günü takiben bitkiler hasat edilmiştir. Fotosentetik pigment içerikleri (klorofil-a, klorofil-b ve toplam karotenoid) bakımından sonuçlar kontrol grubu ile kıyaslandığında en yüksek değerler her iki elisitörün birlikte uygulandığı NaCI + AgNP + MeJA ekstreden elde edilmiştir. Lipid peroksidasyonunun bir ölçüsü olan MDA miktarında meydana gelen artış çoktan aza doğru“NaCI > NaCI + AgNP > NaCI + MeJA > NaCI+ AgNP + MeJA > Kontrol”şeklinde olmuştur. Tüm uygulamalarda prolin içeriği kontrol grubuna göre artış göstermiş ve en düşük miktar 3,954 mmol/g TA ile NaCI + AgNP + MeJA uygulamasında, en yüksek değer (5,874 mmol/g TA) yalnızca tuz stres faktörünü içeren 100 mM NaCI uygulamasında olmuştur. Toplam fenolik ile flavonoid madde miktarları bakımından ise en yüksek içeriğin NaCI + AgNP + MeJA; en düşük içeriğin ise NaCI uygulamasında olduğu görülmüştür. Ayrıca üç ayrı yöntem ile değerlendirilen toplam antioksidan aktivite bakımından uygulamalar incelendiğinde; DPPH yönteminde düşük konsantrasyonlarda (100 ile 150 µg/mL) NaCI + MeJA uygulamasının aktivite değeri pozitif kontrol olan askorbik asitten yüksek bulunmuştur. 250 µg/mL konsantrasyonda elisitörlerin birlikte ve ayrı ayrı kullanıldığı uygulamalara ait ekstrelerin DPPH radikali süpürme aktivitesi tüm pozitif kontrollerden (AA, BHT, BHA) yüksek olmuştur. ABTS yönteminde düşük konsantrasyonlarda genel olarak tüm uygulamalar pozitif kontrol BHT'den yüksek aktivite gösterirken; 60 ile 80 µg/mL konsantrasyonlarında elisitörlerin birlikte ve ayrı ayrı uygulandığı bitkilere ait etanol ekstreleri pozitif kontrollerden yüksek aktivite göstermiştir. CUPRAC yönteminde ise özellikle 150 ile 200 µg/mL konsantrasyonlarda iki elisitörün birlikte kullanıldığı uygulamalara ait ekstrelerin radikal giderme aktivitesi BHA'dan yüksek bulunmuştur. Elisitör uygulamaları genel olarak, üç toplam antioksidan yönteminde de tuzun tek başına uygulandığı gruba göre radikal süpürme aktivitesini arttırmıştır. Dolayısıyla kullandığımız parametreler açısından, biyotik ve abiyotik elisitörün birlikte uygulanmasının olumlu sonuçlar vermesi, stres koşullarının yarattığı olumsuz etkiyi gidermede etkili olabilecekleri sonucunun çıkarılmasına yol açmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the effects of biotic and abiotic elicitors (AgNP and MeJA) on photosynthetic pigment content, lipid peroxidation degree, proline content, total phenolic and flavonoid substance contents and total antioxidant activity in Salvia nemorosa L. plant exposed to NaCl stress factor were evaluated. For this purpose, after the seeds sown in pots reached a certain size, they were watered with ¼ Hoagland nutrient solution containing 100 mM NaCl for 10 days. At the end of this period, the pots were divided into five groups as“Control, 100 mM NaCI, 100 mM NaCI + 50 µM MeJA, 100 mM NaCI + 10 µM AgNP and 100 mM NaCI + 50 µM MeJA + 10 µM AgNP”and the plants were harvested after the 10th day. When the results were compared with the control group in terms of photosynthetic pigment contents (chlorophyll-a, chlorophyll-b and total carotenoid), the highest values were obtained from NaCI + AgNP + MeJA extract, in which both elicitors were applied together. The increase in the amount of MDA, which is a measure of lipid peroxidation, has been in the form of“NaCI > NaCI + AgNP > NaCI + MeJA > NaCI + AgNP + MeJA > Control”from high to low. Proline content increased in all treatments compared to the control group and the lowest amount was in NaCI + AgNP + MeJA application with 3.954 mmol/g TA, the highest value (5,874 mmol/g TA) was in 100 mM NaCI application containing only salt stress factor. In terms of total phenolic and flavonoid substance amounts, the highest content was NaCI + AgNP + MeJA; the lowest content was observed in the NaCI application. In addition, when the applications are examined in terms of total antioxidant activity evaluated by three different methods; In the DPPH method, the activity value of NaCI + MeJA application at low concentrations (100 to 150 µg/mL) was found to be higher than the positive control, ascorbic acid. The DPPH radical scavenging activity of the extracts from the applications in which elicitors were used together and separately at 250 µg/mL concentration was higher than all positive controls (AA, BHT, BHA). In ABTS method, while all applications at low concentrations generally show higher activity than positive control BHT; ethanol extracts of plants in which elicitors were applied together and separately at concentrations of 60 to 80 µg/mL showed higher activity than positive controls. In the CUPRAC method, the radical scavenging activity of the extracts, especially at 150 and 200 µg/mL concentrations of the applications in which two elicitors were used together, was found to be higher than BHA. Elisitor applications generally increased the radical scavenging activity in all three total antioxidant methods compared to the group in which salt was applied alone. Therefore, in terms of the parameters we use, the positive results of the application of biotic and abiotic elicitor together led to the conclusion that they can be effective in eliminating the negative effects of stress conditions.