Lazer markalama makinesi tasarımı ve imalatı
Laser marking machine design and manufacturing
- Tez No: 806721
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURİ ERGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Lazer, lazer makinesi, lazer markalama, Laser, laser machine, laser marking
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İmalat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Lazer markalama ve kazıma, köklü endüstriyel lazer uygulamaları olup, ürün sorumluluğu ve çevresel kaygılar nedeniyle giderek daha önemli hale gelen ürün tanıma ve tanımlamaya yardımcı olan bir tekniktir. Günlük hayatımızı kolaylaştıran lazer markalama otomotiv endüstrisinde kaput altı parçalar, yapısal bileşenler, gövde panelleri, farlar ve tampon uygulamalarında, elektrikli ve elektronik endüstrisinde anahtarlar, fişler, konektörler, kapasitör muhafazaları ve bobinlerin etiketlenmesinde kullanım alanı bulmaktadır. Diğer ilgi alanları ise gıda markalı ambalajlar, ev ve yaşam tarzı, inşaat ve tarım uygulamalarıdır. Markalama sürecinde kalite, esneklik, hız ve üretim maliyeti açısından katı gereklilikler uygulanmaktadır. İşaretleme, alfanümerik bir kod, bir barkod (teknik verileri, seri numaralarını, onay numaralarını, üretim tarihini ve son kullanma tarihlerini belirtmek için) ve işlevsel semboller ve şirket logoları şeklinde olabilmektedir. Lazer teknolojisinin en çok kullanıldığı sektör imalat endüstrisi olup tüm malzeme türlerine işlem yapılabilmektedir. Bu çalışmada lazer modül kullanılarak markalama, kazıma, oyma ve kesme işlemi yapabilen düşük bütçeli markalama lazer makinesi üretilmiştir. Makinenin öncelikle 3B tasarımı Solidworks programından yardım alınarak yapılmıştır. Malzeme listesi ve imalat süreci belirlenerek üretim işlemlerine geçilmiştir. Çeşitli malzemelerde markalamada kullanılabilecek olan makine başarılı bir şekilde üretilmiştir. Üretilen lazer markalama makinesi reklamcılık, hobi, tekstil, deri gibi çalışmalarda kullanılabilme potansiyeli bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Laser marking and engraving are well-established industrial laser applications that have become increasingly important due to product liability and environmental concerns, aiding in product identification and labeling. Laser marking facilitates various applications in our daily lives, including automotive industry for under-the-hood components, structural parts, body panels, headlights, and bumper applications, as well as in the electrical and electronic industry for labeling keys, plugs, connectors, capacitor enclosures, and coils. Other areas of interest include food packaging, home and lifestyle products, construction, and agriculture applications. The marking process imposes stringent requirements in terms of quality, flexibility, speed, and production cost. Markings can take the form of alphanumeric codes, barcodes (to indicate technical data, serial numbers, approval numbers, production dates, and expiration dates), and functional symbols and company logos. The manufacturing industry is the most prominent sector utilizing laser technology, as it can process all types of materials. In this study, a low-budget laser marking machine capable of marking, engraving, etching, and cutting using a laser module was developed. The machine's initial 3D design was created with the assistance of the Solidworks program. By determining the materials list and manufacturing process, production operations were initiated. The machine, which can be used for marking on various materials, has been successfully produced. The produced laser marking machine has the potential to be utilized in advertising, hobbies, textiles, leatherwork, and other similar applications.