Üniversite öğrencilerinde affediciliğin, pozitif düşünme ve yaşam doyumu ile ilişkisi
The relationship between forgiveness, positive thinking and life satisfaction in university students
  1. Tez No: 806779
  2. Yazar: SİNEM BAĞCI KESKİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MÜNE AKTAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Affetme, Yaşam Doyumu, Pozitif Düşünme, Forgiveness, Life Satisfaction, Positive Thinking
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İSTANBUL NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu araştırmanın amacı; üniversite öğrencilerinde affediciliğin pozitif düşünme ve yaşam doyumu ile ilişkisini incelemektir. Bu kapsamda, genel affedicilik, kendini affetme, başkalarını affetme ve durumu affetme ile pozitif düşünme ve yaşam doyumu arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Araştırmada ayrıca affedicilik, pozitif düşünme ve yaşam doyumu ile üniversite öğrencilerinin cinsiyet ve sınıf düzeyleri arasında farklılık olup olmadığı araştırılmıştır. Araştırmada üniversite öğrencilerinin sosyodemografik özelliklerini ortaya koymak amacıyla araştırmacı tarafından geliştirilen“Kişisel Bilgi Formu”kullanılmıştır. Öğrencilerin affetme düzeylerini ölçmek için Thompson ve arkadaşları (2005) tarafından geliştirilen ve Türkçe'ye Bugay ve Demir (2010) tarafından çevrilen“Heartland Affetme Ölçeǧi”; pozitif düşünme durumlarını ortaya koymak için Watson ve arkadaşları (1988) tarafından geliştirilen, Türkçe'ye uyarlaması Gençöz (2000) tarafından yapılan“Pozitif-Negatif Duygu Ölçeği”ve son olarak Diener, ve arkadaşları (1985) tarafından geliştirilen, Türkçe'ye ise Dağlı ve Baysal (2016) tarafından uyarlanan“Yaşam Doyumu Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini 385 üniversite öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırmada, ölçeklerin uygulaması sonucu elde edilen veriler SPSS 25 paket programı ile çözümlenmiştir. Verilerin güvenilir olup olmadığını belirlemede Crombach Alpha katsayısına; normal dağılıma uygunluğunun kontrolü için Skewness ve Kurtosis değerlerine bakılmıştır. Araştırma bulgularına göre, pozitif düşünme ile affetme genel puanı arasında pozitif yönlü ilişki olduğu tespit edilmiştir. Bunun yanında, pozitif düşünme ile kendini affetme ve durumları affetme arasında pozitif yönlü ilişki olduğu buna karşın başkalarını affetme arasında anlamlı ilişki olmadığı tespit edilmiştir. Araştırmada, yaşam doyum düzeyi ile affetme genel puanı ve kendini affetme, başkalarını affetme ve durumları affetme arasında pozitif yönlü ilişki olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca, yaşam doyum düzeyi ile pozitif düşünme arasında pozitif yönlü ilişki olduğu tespit edilmiştir. Son olarak, pozitif düşünme ile cinsiyet arasında anlamlı bir farklılık olduğu ve bu farklılıkta erkeklerin pozitif düşünme puanlarının daha yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research; The aim of this study is to examine the relationship between forgiveness and positive thinking and life satisfaction in university students. In this context, the relationships between general forgiveness, self-forgiveness, forgiving others and forgiving the situation, positive thinking and life satisfaction were examined. In the study, it was also investigated whether there was a difference between forgiveness, positive thinking and life satisfaction and university students' gender and class levels. Questionnaire method was used to collect data in the research. In this context, the“Personal Information Form”developed by the researcher was used to reveal the sociodemographic characteristics of university students. The“Heartland Forgiveness Scale”developed by Thompson et al. (2005) and translated into Turkish by Bugay and Demir (2010) to measure students' forgiveness levels;“Positive-Negative Emotion Scale”developed by Watson et al. (1988) and adapted into Turkish by Gençöz (2000) in order to reveal positive thinking states, and finally, the“Positive-Negative Emotion Scale”developed by Diener et al. (1985) and translated into Turkish by Dağlı and the“Satisfaction with Life Scale”adapted by Baysal (2016). The sample of the study consists of 385 university students. In the research, the data obtained as a result of the survey application were analyzed with the SPSS 25 package program. Crombach Alpha coefficient in determining whether the data is reliable; Skewness and Kurtosis values were checked to check their conformity to the normal distribution. According to the research findings, it has been determined that there is a positive relationship between positive thinking and the general score of forgiveness. In addition, it has been determined that there is a positive relationship between positive thinking and forgiveness of self and situations, whereas there is no significant relationship between forgiving others. In the study, it was also determined that there is a positive relationship between the level of life satisfaction and the general score of forgiveness and forgiveness of self, forgiveness of others and forgiving situations. However, it was determined that there is a positive relationship between the level of life satisfaction and positive thinking. Finally, it was concluded that there is a significant difference between positive thinking and gender, and in this difference, positive thinking scores of men are higher.