Benlik imajı uyumunun marka sadakati üzerindeki etkisi: X, Y ve Z kuşaklarının karşılaştırmalı analizi
The effect of self congruity on brand loyalty: Comparative analysis of X, Y and Z generations
- Tez No: 806793
- Danışmanlar: PROF. DR. ENGİN ÖZGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Benlik imajı Uyumu, Marka Sadakati, Kuşaklar, Spor Ayakkabı Sektörü, Self-image Congruity, Brand Loyalty, Generations, Sports Shoes Industry
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Pazarlama Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Markalar, edindikleri sembolik güç sayesinde kişilerin benliklerini aktarmasında önemli bir araca dönüşerek tüketici davranışlarının en etkili karar vericilerinden biri haline gelmiştir. Bu bağlamda, günümüzde pazar payını koruma ve geliştirme stratejilerinin önemli odaklarından biri de marka imajları olmaktadır. Bireylerin tercihleri yaşlarına ve benlik imajlarına göre değişmektedir. Farklı kuşak mensuplarının markalarla kurduğu ilişkiler ve etkileşimleri de farklılık göstermektedir. Bu çalışmanın alanı, yüzyılı aşkın süredir statü sembolü ve birer moda ifadesi olan spor ayakkabı endüstrisidir. Kuşaklar düzleminde bireylerin markaları nasıl algıladıkları ve benlik imajı uyumunun tüketicilerin marka sadakatlerini nasıl etkilediği incelenmektedir. Bu çerçevede online anketle 402 tüketiciye ulaşılmış, elde edilen veriler SPSS 28.01 programıyla analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda benlik imajı uyumunun marka sadakatine pozitif yönlü ve anlamlı bir etkisi olduğu tespit edilmiştir. İncelenen üç kuşakta da (X, Y, Z) benlik imajı uyumu ve marka sadakati arasında bir ilişki olduğu görülmüş, kuşakların benlik imajı uyumu ile marka sadakati arasındaki ilişkide düzenleyici etkisine rastlanmamıştır.
Özet (Çeviri)
Thanks to the symbolic power they have acquired, brands have become an important tool for people to convey their selves and have become one of the leading decision makers of consumer behavior. Today, activities related to strengthening brand images have an important place in the focus of businesses that want to maintain and increase their market share. Purchasing activities of individuals vary according to their age and personality images. Members of different generations have different relationships and interactions with brands. The sport shoes industry, which has been a status symbol and a fashion expression for more than a century, has been determined as the field of study. It is aimed to predict how consumers perceive brands and how self-image congruence affects brand loyalty at the level of generations. Within the scope of the study, 402 respondents were reached with the help of an online questionnaire, and the obtained data were analyzed with the SPSS 28.01 program. As a result of the findings, it was determined that self-image congruence had a positive and significant effect on brand loyalty. It has been observed that there is a relationship between self-image congruence and brand loyalty in the context of generations, and no moderator effect has been found on the relationship between generations' self-image congruence and brand loyalty.