Yeni kamu işletmeciliği ışığında belediyelerde norm kadro uygulamaları üzerine bir araştırma: Malatya ili örneği
A research on norm staff applications in municipalities with the gudance of new public management: The case of Malatya
- Tez No: 806934
- Danışmanlar: PROF. DR. HACI MUSTAFA PAKSOY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yeni Kamu İşletmeciliği, Belediyeler, Norm Kadro, New Public Management, Municipalities, Norm Staff
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
Belediyeler, halkın ihtiyaç duyduğu kamu hizmetlerinin karşılanmasında ve bu hizmetlerin hızlı, etkin, verimli ve nitelikli bir şekilde yerine getirilmesinde ve halka en yakın yerde sunulmasında oldukça önemli pozisyonda bulunmaktadır. Türkiye'de kamu bürokrasisi içerisinde önemli bir yere ve köklü bir geçmişe sahip olan belediyeler, bugün gelinen noktada, bu hizmetleri sunarken, en nitelikli insan kaynağına sahip olması gereken yönetim kademesi olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu çalışmanın amacı, belediyelerinin tarihsel süreçte geçirdiği yasal ve yapısal reformlardan yola çıkarak, Yeni Kamu İşletmeciliği perspektifinde, belediyelerde norm kadro sistemini değerlendirmektir. Bu amaç doğrultusunda, Norm Kadro alanında yapılan yasal düzenlemelerin, Malatya Büyükşehir, Battalgazi ve Yeşilyurt belediyelerindeki yansımaları ve belediye yöneticileri ile yürütülen alan araştırması sayesinde, Norm Kadronun belediyelerin personel sistemine olumlu veya olumsuz etkilerine yönelik genel bir çerçeve çizilmiştir. Nihayetinde, Belediyelerde Norm Kadro düzenlemesinin hem teorik hem de uygulama anlamında bazı eksiklikleri tespit edilmiştir. Bu çerçevede, belediye yöneticileri ile yapılan anket çalışmasından elde edilen veriler, literatür ile birlikte değerlendirilerek, belediyelerde daha nitelikli bir Norm Kadro sisteminin kurulması amacına yönelik bazı öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Municipalities have a very important place in providing the public services that people need and in providing these services in a fast, efficient, efficient and focused manner and in keeping them closest to the public. Municipalities, which have an important place and a deep-rooted history in public administration in Turkey, appear as the management level that should have the most qualified human resources while providing these services. The aim of this study is to evaluate the norm staff system in municipalities in the perspective of New Public Management, based on the legal and structural reforms that municipalities have undergone in the historical process. In line with this purpose, a general picture of the positive or negative effects of Norm Staff on the personnel system of the municipalities has been tried to be drawn, thanks to the reflections of the legal arrangements made in the field of Norm Staff in Malatya Metropolitan, Battalgazi and Yeşilyurt municipalities and the field research carried out with the municipality administrators. As a result of the study, it is seen that the Norm Staff arrangement in municipalities has some deficiencies in both theoretical and practical components. In this perspective, some suggestions have been developed for the purpose of establishing a more qualified Norm Staff system in municipalities by evaluating the data obtained from the survey conducted with the municipality managers together with the literature.