Soluble ürokinaz plazminojen aktivatör reseptörünün yenidoğan sepsisinde tanısal değeri
The diagnostic value of supar in newborns with neonatal sepsis diagnosis
- Tez No: 806964
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SİNAN TÜFEKCİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Yenidoğan Sepsis, Prematürite, SUPAR, Tanı Belirteci, neonatal sepsis, prematurity, SUPAR, diagnostic marker
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
ÖZET Yenidoğan dönemi hayatın ilk 28 günüdür. Enfeksiyon etkeni bir mikroorganizma tarafından yenidoğanın herhangi bir dokusununun istilasına karşı, yenidoğanın inflamatuar süreçleri içeren mekanizmalar ile oluşturduğu cevabın klinik durumu neonatal sepsis olarak tanımlanmaktadır. Neonatal sepsisin ciddi mortalitesi, kliniğin hızlı kötüleşmesi ve antimikrobiyal ajanların gereksiz kullanımları ile tanı sürecinde hız ve özgüllük oldukça önem kazanmaktadır. Neonatal sepsis için altın standart tanı yöntemi kan kültürüdür. Bu çalışma ile neonatal sepsisin tanısında SUPAR değerlerinin biyobelirteç olarak değeri araştırılmıştır. Klinik veya kanıtlanmış neonatal sepsis tanısı alan 34 yenidoğan ile 20 kontrol yenidoğan çalışmanın örneklemini oluşturmaktadır. İlgili parametreler venöz kan örnekleri ile değerlendirilmiştir. Neonatal sepsis tanısı için SUPAR >1160,8 ng/L kesme değeri için duyarlılık %88,24 özgülllük %100,00'dur. Neonatal sepsis grubunda SUPAR ortalama değeri kontrol grubuna göre yüksek saptanmıştır. SUPAR ölçümü >1160,8 ng/l olan olguların ilk CRP ölçümleri anlamlı düzeyde yüksek saptanmıştır. Exitus olan olguların ilk SUPAR ölçümü, taburcu olanlardan istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur. Tüm bu veriler ışlığında neonatal sepsis tanısında SUPAR molekünün yeni bir biyobelirteç olarak kullanılmaya aday görülmüştür. Ancak bu konuda daha fazla sayıda hastayı içeren çok merkezli çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
THE DIAGNOSTİC VALUE OF SUPAR IN NEWBORNS WİTH NEONATAL SEPSİS DIAGNOSIS SUMMARY The neonatal period is the first 28 days of life. Neonatal sepsisis the clinical form of the response of the newborn by mechanisms including inflammatory processes against the invasion of any tissue of the newborn by an infectious microorganism. Because of the serious mortality of neonatal sepsis, the rapid deterioration of the clinic and the unnecessary use of antibiotics, speed and specificity are very impoortant in the diagnostic process. The gold standard diagnostic method for neonatal sepsis is blood culture. In this study, the value of SUPAR values as a biomarker in the diagnosis of neonatal sepsis was investigated. The sample of the study consisted of 34 newborns diagnosed with clinical or proven neoantal sepsis and 20 control newborns. Relevant parameters were evaluated with venous blood samples. For rhe SUPAR cut-off value of >1160.8 ng/L for the diagnosis of neonatal sepsis, the sensitivity is 88.24%, the specificity is 100.00%. The mean SUPAR value in the neonatal sepsis group was higher than the control group. The first CRP measurements of the cases with SUPAR measurement >1160.8 ng/L were fount to be significantly higher. The first SUPAR measurement of cases with exitus was statistically significantly higher than those who were discharged. In the light of all these data, the SUPAR molecule is a candidate to be used as a new biomarker in the diagnosis of neonatal sepsis. However, multicenter studies involving more patients are needed on this subject.