Edinilmiş mallara katılma rejiminin sona ermesi ve tasfiyesi
Termination and liquidation of the regime of participation in acquired property
  1. Tez No: 807110
  2. Yazar: SERAP YILMAZ BİÇİMLİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FİLİZ YAVUZ İPEKYÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Edinilmiş Mallara Katılma Rejimi, Sona Erme, Tasfiye, Yasal Mal Rejimi, Artık Değer, Katılma Alacağı, Denkleştirme Alacağı, Regime of Participation in Acquired Property, Termination, Liquidation, Legal Property Regime, Residual Value, Participation Assets
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Medeni Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 176
Özet
“Edinilmiş Mallara Katılma Rejiminin Tasfiyesi ve Sona Erme Halleri”konusunu ele alan bu tez çalışması, Dicle Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Özel Hukuk Anabilim Dalında yüksek lisans tezi olarak hazırlanmıştır.“Edinilmiş Mallara Katılma Rejimi”kavramı Türk Hukuku açısından en önemli reformlardan birisi olarak karşımıza çıkmaktadır. Evlilik birliğinin sona ermesi neticesinde özellikle kadınların daha adaletli bir mal paylaşımı süreci içerisine alınmaları için“Edinilmiş Mallara Katılma Rejimi”yeni bir anlayışı da beraberinde getirmiştir. Bu tez iki ana bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın birinci bölümünde genel olarak mal rejimi türleri sayılmış daha sonra 4721 Sayılı Türk Medeni Kanunu ile yasal mal rejimi olarak hukuk sistemimize girmiş olan“Edinilmiş Mallara Katılma Rejimi”açıklanmış, ilkeleri sayılmış ve edinilmiş mal ile kişisel mal ayrımı incelenmiştir. Birinci bölümün devamında“Edinilmiş Mallara Katılma Rejimin Sona Erme Halleri”sayılmış ve bu sona erme hallerinin her birinin özellikleri ve sonuçları açıklanmıştır. İkinci bölümde ise“Edinilmiş Mallara Katılma Rejiminin Tasfiyesi”konusu ele alınarak tasfiye sürecinin özellikleri, sonuçları ve tasfiyeye ilişkin bazı özel durumlar incelenmiştir. Bu tezde; bilimsel çalışmalar, doktrindeki farklı görüşler, yüksek mahkeme kararları ışığında bir inceleme ve değerlendirme yapılması yoluna gidilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis study, which deals with the subject of“The Liquidation and Termination of the Regime of Participation in Acquired Property”, was prepared as a master's thesis in Dicle University, Institute of Social Sciences, Department of Private Law. The concept of“Regime of Participation in Acquired Property”emerges as one of the most important reforms in Turkish Law. As a result of the termination of the marriage union, the“Regime of Participation in Acquired Property”brought along a new understanding, especially for women to be included in a more equitable property sharing process. This thesis consists of two main parts. In the first part of the study, generally the types of property regimes were counted, then the“Participation Regime in Acquired Property”, which entered our legal system as a legal property regime with the Turkish Civil Law No. 4721, was explained, its principles were counted and the distinction between acquired property and personal property was examined. In the continuation of the first part of the study, the“End of the Regime of Participation in Acquired Property”were counted and the characteristics and results of each of these termination states were explained. In the two and last chapter, the subject of“Liquidation of the Regime of Participation in Acquired Property”is discussed and the characteristics of the liquidation process, its results and some special cases regarding the liquidation are examined. In this thesis; In the light of scientific studies, different views in the doctrine, and high court decisions, an examination and evaluation was made.