Technological innovation in the field of industry 4.0 and its effects on the Turkish economy
Endüstri 4.0 perespektivinde teknolojik innovasyon ve Türkiye ekonomisi üzerinde etkileri
  1. Tez No: 807396
  2. Yazar: MARYAM ABDULLAYEVA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DEMET ÇAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Sanayi 4.0, Dördüncü Sanayi Devrimi, Teknolojik İnnovasyon, Ekonomik Etkiler, Industry 4.0, The Fourth Industrial Revolution, Technological Innovation, Economic Effects
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Politikası Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 180
Özet
18. yüzyılın sonlarından bu güne kadar olan sanayileşme süreci temel olarak dört aşamadan oluşmaktadır. Bu arada buhar makinesinin icadı mekanize üretime olanak sağladı ve üretim sisteminde elektriğin kullanılması sürekli üretimi hızlandırdı. Daha sonra elektronik, bilgi işlem ve bilgi ve iletişim teknolojisinin yayılması, üretimin otomasyonunun yolunu açtı. Her yeni teknoloji ile dünya küçüldü ve daha hızlı küreselleşti. 4. Sanayi Devrimi, Almanya'nın 2011 yılında devlet politikası olarak formüle ettiği Endüstri 4.0 forumu ile başlamıştır. Devrimin başlamasıyla birlikte gelişmiş ileri teknolojileri üretim süreçlerine kullanan devletler, dünya çapında ilerleyen rekabetçilik ortamında üstünlük elde ettiler. Bu durum, Dördüncü Sanayi Devrimi'nin ekonomi ve altyapı geliştirme yoluyla dijital dönüşümüne yönelik hükümetlerin desteklenmesinde etkili olmuş ve devrimin ekonomiyi nasıl etkileyeceği sorusu merak uyandırmaktadır. Endüstri 4.0 perespektivinde teknolojik inovasyonu ve Türkiye ekonomisi üzerinde etkisinin araştırması yapılan tezde incelemeler sonucunda Endüstri 4.0 devriminin ekonomi ve harcamaları araştırma ve geliştirme çalışmaları, yardımlar ve teşvik etmeler yoluyla gözle görülebilecek ölçüde artırdığı görülmüştür. Bu harcama ve sübvansiyonların ülke ekonomisinin büyümesinde ve gelişmesinde önemli rol oynadığı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The industrialization process from the end of the 18th century to the present day basically consists of four stages. Meanwhile, the invention of the steam engine made mechanized production possible, and the use of electricity in the production system accelerated continuous production. Later, the spread of electronics, computing and information and communication technology paved the way for the automation of manufacturing. With each new technology, the world has become smaller and globalized faster. The 4th Industrial Revolution started with the Industry 4.0 Strategy formulated by Germany as a public law in 2011. With the beginning of the revolution, countries that began to apply advanced technologies to production processes gained an advantage in global competition. This situation has been effective in supporting governments towards the digital transformation of the Fourth Industrial Revolution through economic and infrastructure development, and the question of how the revolution will affect the economy is intriguing. As a result of the research conducted in this thesis, which aims to examine technological innovation in Industry 4.0 and its impact on the Turkish economy, it has been seen that the fourth industrial revolution increased economic and transfer expenditures Decently through R&D studies, supports and incentives. It can be said that these expenditures and subsidies play an important role in the growth and development of the country's economy.