Psikostimulan bağımlısı bireylerde, affediciliğin ve öz-şefkatin öznel iyi oluş üzerine yordayıcı etkisi
The predictive effect of forgiveness and self-compassion on subjective wellness in psychostimulant addicted individuals
  1. Tez No: 807397
  2. Yazar: IŞIL LİSA ÇELİKEL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATMA KAYIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Affedicilik, Öz-şefkat, Öznel İyi Oluş, Forgiveness, Self-compassion, Subjective Well-Being
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Nörolojik ve komorbid rahatsızlıkların tedavisinde kullanılan psikostimulan ilaçlar, beyindeki kimyasal dengeleri değiştirerek bilişsel etkiler yaratabilirler. Ayrıca bu ilaçların bazı durumlarda yan etki gösterdiği ve bağımlılığa neden olduğu bilinmektedir. Psikostimülan maddelere ve ilaçlara bağımlılığı olan bireylerde, bu maddelerin etkisi nedeniyle zihinsel süreçlerde değişimler görülebilir. Bu değişimler, bireylerin ruh hallerinde, davranışlarında ve motor becerilerinde bozukluğa yol açabilir. Bu araştırmanın amacı psikostimülan bağımlılarındaki affedicilik ve öz şefkatin, öznel iyi oluş üzerindeki etkisini belirlemektir. Bu araştırma modeli kesitsel desendir, çalışmanın konusu ilişkisel tarama modelidir. Nicel verilere dayanmaktadır ve bir anket çalışmasıdır. Çalışma, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde bulunan, üç farklı psikoterapi merkezinde tedavi görmeye devam etmekte olan katılımcılarla Aralık 2022 tarihinde gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın örneklemi amaca yönelik örnekleme yöntemiyle belirlenmiş ve çalışmanın kapsamına uygun olarak psikostimülan bağımlılığı tanısı almış 18-22 yaş aralığındaki 159 bireyden oluşmuştur. Bu çalışmada katılımcılara sosyodemografik bilgi formu, Heartland Affetme Ölçeği, Öz-Şefkat Ölçeği ve Öznel İyi Oluş Ölçeği uygulanmıştır. Araştırmanın sonucunda öznel iyi oluş ile öz-şefkat arasında negatif yönde ve iyi düzeyde bir ilişki olduğu, öznel iyi oluş ile affetme ölçeğinin kendini affetme alt boyutu arasında negatif yönde; başkalarını affetme ve durumu affetme alt boyutlarıylaise arasında pozitif yönde bir ilişki olduğu bulunmuştur. Öz-şefkat ile başkalarını affetme alt boyutu arasında pozitif yönde; durumu affetme alt boyutu arasında ise negatif yönde ve orta düzeyde bir ilişki olduğu gözlemlenmiştir. Affetme ölçeği, öz-şefkat ölçeği ve öznel iyi oluş ölçeğinin anlamlı bir yordayıcı olup olmadığını tespit etmek amacıyla yapılan stepwise regresyon analizi sonucunda ise veri setinin çok değişkenli lineer regresyon analizi için uygun olmadığı saptanmıştır. Ayrıca psikostimülan bağımlılığı olan kişilerde, affedicilik ve öz-şefkatin öznel iyi oluş üzerine yordayıcı etkisinde; affetme ve öz-şefkate odaklanılarak, öznel iyi oluşu yükseltmenin, bağımlılığa yönelik tedavi yöntemleri açısından önemi vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
Psychostimulant drugs used in the treatment of neurological and comorbid disorders can create cognitive effects by changing the chemical balances in the brain. Additionally, it is known that these drugs can have side effects and lead to addiction. Changes in mental processes can be observed in individuals who are addicted to psychostimulant substances and drugs, which can lead to disturbances in their mood, behavior, and motor skills. The aim of this study is to determine the effects of forgiveness and self-compassion on subjective well-being among psychostimulant addicts. This research has a cross-sectional design, and the subject of the study is the relational scanning model. It is based on quantitative data and is a survey study. The study was conducted in December 2022 with participants who continued to receive treatment in three different psychotherapy centers in the Turkish Republic of Northern Cyprus. The sample of the study consisted of 159 individuals between the ages of 18-22 who were diagnosed with psychostimulant addiction, determined by purposeful sampling method and deemed appropriate for the scope of the study. In this study, participants were administered a socio-demographic information form, the Heartland Forgiveness Scale, the Self-Compassion Scale, and the Subjective WellBeing Scale. It was found that there was a negative and good level relationship between subjective well-being and self-compassion, a negative relationship between subjective well-being and the self-forgiveness sub-dimension of the forgiveness scale, and a positive relationship between subjective well-being and the otherforgiveness and situation-forgiveness sub-dimensions. A positive and moderate relationship was observed between self-compassion and the other-forgiveness subdimension, and a negative and moderate relationship was observed between selfcompassion and the situation-forgiveness sub-dimension. It was determined that the forgiveness scale, the self-compassion scale, and the subjective well-being scale were not suitable for the multivariate linear regression analysis of the data set, and the predictive effect of forgiveness and self-compassion on subjective well-being in individuals with psychostimulant addiction was emphasized in terms of treatment methods against addiction by focusing on forgiveness and self-compassion to increase subjective well-being.