Görsel sanatlar eğitiminde veri görselleştirme üzerine a/r/tografik bir araştırma
Data visualization in fine arts education: An a/r/tographic research
  1. Tez No: 807546
  2. Yazar: FIRAT BİLAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SUZAN DUYGU ERİŞTİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Güzel Sanatlar, Education and Training, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Veri görselleştirme, Sanat eğitimi, A/r/tografi eğitimi, A/r/tografik sorgulama, Proje tabanlı öğrenme, Data visualization, Art education, A/r/tography education, A/r/tographic inquiry, Project-based learning
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim-İş Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 249
Özet
İnsanın bilgi olarak tanımladığı birikimler ve kazanımları, veri ve veri setlerinden meydana gelmektedir. Verilerin daha iyi anlaşılması ve etkililiğini ön plana çıkarmak için kullanılan en etkili yöntem veriyi görselleştirmektir. Farklı görsel anlatım dilleri kullanılarak verilerin daha kolay ve doğru bir biçimde anlaşılması sağlanmaktadır. Gelişen teknoloji ile günümüzde görsel bilgi sistemlerinin kullanımının artması, görsel kültür iletişiminde yeni ihtiyaçlar ortaya çıkardı. Görsel sanatlar eğitimi, sürekli gelişen ve değişime uğrayan bu bilgilerin nasıl kullanılması gerektiği konusunda önemli bir noktada durmaktadır. Bu çalışmanın amacı“Veri görselleştirme”kelimesinin anlamını en geniş şekilde düşünmek ve bunun güzel sanatlar eğitimine entegrasyonundaki süreci a/r/tografi eğitimi ve proje tabanlı öğrenme modeli ile deneyimlemek, gözlemlemek ve çözüm önerileri sunmaktır. Bu araştırma, 2021-2022 eğitim öğretim yılı Güz ve Bahar döneminde Anadolu Üniversitesi, Güzel Sanatlar Eğitimi bölümü 4. sınıf grafik ana sanat öğrencileri ile 16 haftalık ders süreci içerisinde toplanan verilerle şekillenmiştir. Araştırmanın katılımcılarını bu dersi seçen ve katılımcı olmayı kabul eden 12 öğrenci, 2 alan uzmanı, dersin yürütücüsü ve araştırmacı oluşturmaktadır. Bu araştırmada, doküman incelemesi, gözlemler, video ve ses kayıtları, öğrenci günlükleri, araştırmacı günlükleri ve yarı-yapılandırılmış görüşmeler veri toplama aracı olarak kullanılmış, elde edilen veriler“betimsel analiz yöntemi”kullanılarak çözümlenmiştir. Öğrencilerin süreç içerisindeki oluşturdukları rizomatik yapı ele alınmış, proje tabanlı öğrenme modeli ile desteklenen a/r/tografi eğitiminin güzel sanatlar eğitimindeki önemi ortaya koyulmuştur.
Özet (Çeviri)
The accumulations and gains that people define as knowledge consist of data and data sets. The most effective method used to better understand the data and highlight its effectiveness is to visualize the data. By using different visual expression languages, the data can be understood more easily and accurately. With the developing technology, the increase in the use of visual information systems has created new needs in visual culture communication. Visual arts education stands at an important point on how to use this constantly developing and changing information. The aim of this study is to think about the meaning of the word“data visualization”in the widest way and to experience, observe and offer solutions in the process of its integration into fine arts education with a/r/tography education and project-based learning model. This research was shaped by the data collected during the 16-week course with Anadolu University, Fine Arts Education Department 4th grade graphic master art students in the Fall and Spring semester of the 2021-2022 academic year. The participants of the research are 12 students who chose this course and agreed to be a participant, 2 field experts, the lecturer and the researcher. In this research, document analysis, observations, video and audio recordings, student diaries, researcher diaries and semi-structured interviews were used as data collection tools, and the obtained data were analyzed using the“descriptive analysis method”. The rhizomatic structure created by the students in the process was discussed, and the importance of a/r/tography education supported by the project-based learning model in fine arts education was revealed.