Bir eğitim ve araştırma hastanesi psikiyatri polikliniğine başvuran hastalarda içselleştirilmiş damgalanma düzeylerinin bazı tanı grupları, sosyodemografik özellikler ve benlik saygısı ile ilişkisi
Association between internalized stigma and some diagnostic subgroups, sociodemographic variables, and self-esteem levels in patients that refer to the psychiatry clinic of an education and research hospital
- Tez No: 807794
- Danışmanlar: PROF. DR. EROL GÖKA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: İçselleştirilmiş damgalanma, damgalanma, hafif ve orta şiddetli ruhsal hastalıklar, benlik saygısı, ruhsal hastalığı yönelik önyargılar, Internalized stigma, stigma, mild and moderate mental illnesses, self-esteem, bias about mental illness
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
ÖZET Bir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Psikiyatri Polikliniğine Başvuran Hastalarda İçselleştirilmiş Damgalanma Düzeylerinin Bazı Tanı Grupları, Sosyodemografik Özellikler ve Benlik Saygısı ile İlişkisi Dr. Elmas BEYAZYÜZ Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Psikiyatri Kliniği Uzmanlık tezi ANKARA – 2014 Bu çalışmada anksiyete bozuklukları, somatoform bozukluklar ve obsesif kompulsif bozukluklar şeklinde gruplandırılan hasta örneklemlerinde içselleştirilmiş damgalanma düzeyleri ile sosyodemografik özellikler, benlik saygısı düzeyleri, ve birtakım kalıp önyargılar arasındaki ilişkinin araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmaya alınan gönüllülerle görüşme yapılmış, sosyodemografik bilgi formu ve hastalık bilgi formu doldurulmuştur. Daha sonra hastalar Ruhsal Hastalıklarda İçselleştirilmiş Damgalanma Ölçeği ve Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği doldurmuşlardır. Çalışmamızda içselleştirilmiş damgalanma düzeylerinin erkek hastalarda kadın hastalara göre, evli hastalarda bekârlara göre, köyde yaşayanlarda kent merkezinde yaşayanlara göre, ailesinde ruhsal hastalık olmayanlarda ailesinde ruhsal hastalık öyküsü olanlara göre daha yüksek olduğu sonucu elde edilmiştir. Çalışmamızda benlik saygısı puanları ile içselleştirilmiş damgalanma puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir korelasyon bulunmuştur. Çalışmamızın sonuçları içselleştirilmiş damgalanmanın ağır olmayan ruhsal hasatlıklarda da yardım arama ve tedavi süreçlerinde etkili olabileceğini bu nedenle damgalama ve içselleştirilmiş damgalanma ile mücadelede bu tanı gruplarının da ihmal edilmemesi gerektiğini, bu mücadeledeki ayrımcılığın da aslında ağır ruhsal hastalığı olanların daha fazla damgalanmasına sebep olabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Association between Internalized Stigma and Some Diagnostic Subgroups, Sociodemographic Variables, and Self-esteem Levels in Patients That Refer to the Psychiatry Clinic of an Education and Research Hospital Dr. Elmas BEYAZYÜZ Ankara Numune Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Psikiyatri Kliniği Uzmanlık tezi ANKARA – 2014 This study was designed to investigate the associations between internalized stigma levels and socio-demographic variables, self-esteem levels, and some rigid bias in a patient sample which is divided into subgroups according to diagnostic categories of anxiety disorders, somatoform disorders and obsessive compulsive disorders. After an interview, socio-demographic data forms and illness data forms were filled in by the interviewer. Then Internalized Stigma of Mental Illness Scales and Rosenberg Self-esteem scales were given to patients to be filled in. According to statistical analysis, higher internalized stigma levels were found in males, singles, rural habitants, and those who have not familial history of mental illness. In our study lower self-esteem was found to be negatively correlated with higher internalized stigma levels. Results of our study suggest that internalized stigma may influence the help-seeking behaviors and overall process of treatment, not only for patients with severe mental illnesses, but also for those who have mild or moderate mental disturbances. These diagnostic groups must be paid attention while executing studies against stigma and self-stigma. Otherwise, this kind of discrimination in anti-stigma campaigns may increase the stigmatization of mental illnesses.